VRI’s op het NVC

maandag 31 oktober 2016
timer 2 min

‘Het Nieuwe Regelen’ en ‘Back to basics’. Deze twee onderwerpen over VRI’s komen op 3 november aan bod tijdens het Nationaal verkeerskundecongres in Zwolle. Hieronder een samenvatting van de onderliggende papers.

Het Nieuwe Regelen: kansen en bedreigingen voor de huidige praktijk
Ronald van Katwijk, TNO, TrafficQuest, Henk Taale, RWS, TrafficQuest, Luc Prinsen, Goudappel, Harm Jan Mostert, provincie Noord-Holland, Leon Deckers, DTV Consultants, en Robert Kooijman, gemeente Rotterdam,
leggen uit hoe verkeersgebruikers geïnformeerd kunnen worden met innovatieve maatregelen.

In het programma Beter Benutten van het ministerie van I en M werken het rijk, de regio en bedrijfsleven samen aan innovatieve maatregelen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren. Een belangrijk deel van de innovatieve maatregelen wordt mogelijk gemaakt doordat informatie makkelijker en sneller gedeeld kan worden tussen wegkantsystemen en weggebruikers.


Maar communicatie is moeilijk. Hoe zorgen we ervoor dat bij het uitwisselen van informatie deze eenduidig geïnterpreteerd kan worden en voldoende betrouwbaar is? En dwingt dat ons tot een vereenvoudiging van het regelproces of juist tot een avancering?


Tijdens deze presentatie wordt dieper ingegaan op deze vragen en worden voorbeelden gegeven over hoe verkeersgebruikers geïnformeerd kunnen worden over de verkeerssituatie waar ze zich in bevinden en de kanttekeningen die daarbij geplaatst kunnen worden.


Back to basics met verkeerslichtenregelingen
Ruud van Dries, Martijn Harmenzon en Jaap Vreeswijk, MAP Traffic Management,
pleiten er in hun paper voor om ‘back to basics’ te gaan als het gaat om verkeerslichtenregelingen en onderzoeken hiervoor de mogelijkheden.

Nederlandse verkeerslichtenregelingen zijn door de jaren heen te ingewikkeld, onoverzichtelijk en inflexibel geworden. Door een veelvoud van steeds toegevoegde functies en opties is het programmeren van regelingen dusdanig ingewikkeld geworden dat zeer uitgebreide specificaties nodig zijn en er veel specifieke domeinkennis nodig is.

Er worden hoge functionele eisen gesteld aan verkeerslichtenregelingen. Daarnaast zijn er tal van randvoorwaarden door beleidskeuzes, regels en overtuigingen die een grote invloed hebben op het fundament van een regeling en daarmee zelfs doorslaggevend kunnen zijn voor de flexibiliteit en effectiviteit van de regeling.

Een continue groeiend en veranderend eisenpakket heeft zonder meer bijgedragen aan de complexiteit van regelingen en geleid tot interne tegenstrijdigheden, maar vraagt tegelijkertijd ook om meer flexibiliteit.

 

Nationaal verkeerskundecongres 2016 | Sessies en Programma
Bekijk alle sessies op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/sessies
Meer weten? Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.