Vrachtverkeer in file kost ruim 1 miljard euro

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In
In 2010 kostten de files op de Nederlandse wegen het bedrijfsleven tussen de 900 miljoen en 1,2 miljard euro.

Dat heeft TNO in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO berekend. De directe vertragingsschade voor het goederenvervoer bedroeg ruim 400 miljoen euro.

Economische Wegwijzer 2011
De uitkomsten van het onderzoek worden gepubliceerd in de ‘Economisch Wegwijzer 2011’. Hierin staat de top-20 duurste files voor het goederenvervoer in 2010. Het traject tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Oudenrijn op de A2 voert de lijst, net als in 2010, aan. Ook is een lijst opgenomen met infrastructurele knelpunten die volgens EVO en TLN prioriteit hebben in aanpak.

Schade door files
De dagelijkse files leiden tot veel schade voor het bedrijfsleven als gevolg van tijdverlies en meer brandstofverbruik. Ook hebben ze een negatief effect op het milieu vanwege de extra uitstoot van schadelijke stoffen en CO2 door het verkeer. De filekosten werken door in de hele logistieke keten.

Schade voor goederenvervoer in 2010 blijft hoog
De directe schade als gevolg van files voor het vrachtverkeer nam in 2010 met 6 procent toe ten opzichte van 2009. Dat kwam door de aantrekkende economie, een groot aantal wegwerkzaamheden en extreme weersomstandigheden. Daarom blijven TLN een EVO pleiten voor voldoende wegcapaciteit om de files effectief aan te pakken.

Vooruitzichten 2011
Uit de voorlopige filecijfers voor 2011 blijkt dat de filedruk lager is dan in 2010, onder meer omdat er wegverbredingen zoals op de A2 zijn gerealiseerd en een aantal spitsstroken zijn opengesteld.

Investeringen

De meeste knelpunten uit de top-20 worden inmiddels aangepakt. TLN en EVO benadrukken het belang van deze investeringen om de schade als gevolg van de files, verder terug te dringen. De organisaties betreuren het dat er voor sommige dure knelpunten nog geen plannen bestaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de A15 tussen Gorinchem en Papendrecht, de nummer 9 in de top-20 van duurste files.

 
Auteur: Joske van Lith

In 2010 kostten de files op de Nederlandse wegen het bedrijfsleven tussen de 900 miljoen en 1,2 miljard euro. Dat heeft TNO berekend

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.