Voorwoord: Link (VK 2/2015)
Moorden vanwege een cartoon van De Profeet en nieuwe slimme mobiliteitsdiensten. Is daar nog een link te leggen? Zou er ook maar enig verband bestaan tussen actuele, ongekende wreedheden als bijproduct in een opmars naar langvervlogen tijden en de razendsnel ontwikkelende superlatieve technologische hoogstanden, die smart cities binnen bereik brengen? Verblijfsgebieden waar mobiliteit een onbegrensde vanzelfsprekendheid is en duurzaamheid, leefbaarheid, betaalbaarheid en veiligheid de belangrijkste grondvesten zijn?
Ik dacht van niet, maar na het produceren van dit dossier, waaronder een bezoek aan Niek van Leeuwen, general manager van Uber Benelux in hartje Amsterdam, bekroop me toch het onaangename gevoel dat ook hij zijn leven niet helemaal zeker is een in stad vol woedende taxichauffeurs die met een omtrekkende mars heel ‘Den Haag’ al probeerden te mobiliseren. En bedenk hoe, met name, linkse partijen met smartphone in de hand en Appent aan de vergadertafel, zich blind scharen achter een zichzelf uit de markt geprezen concept van peperdure taxi’s die, kennelijk, zonder zelfregulerende maatstaf voor goed gedrag, soms zelfs de kortste weg niet weten te vinden. Mag ik direct benadrukken dat ik de kwalitatief goede taxichauffeur hier niet mee wil benoemen?
Natuurlijk begrijp ik het belang van werkgelegenheid. Maar is de taxichauffeur er voor de reiziger of is de reiziger er voor de taxichauffeur? Waar gaat deze discussie nu eigenlijk over? Over betere mobiliteit of over het behoud van overbodige werkgelegenheid? En vooral: zijn er misschien andere manieren dan woede en blinde behoudzucht om vooruitgang te faciliteren en verliezen te accepteren? Dezelfde Van Leeuwen hoorde pas een mooi voorbeeld: toen de elektrische trein de stoomtrein verving, moest er de eerste tijd op iedere elektrische trein een kolenschepper verplicht aanwezig zijn vanwege de vergane werkgelegenheid. Zouden we intussen niet zo ver zijn dat we ‘loslaten’ als uitgangspunt moeten nemen en kijken hoe we - mag ik het zeggen? - ‘in vrede’ naar een slimmere wereld gaan? In deze Verkeerskunde talloze tips en hoopvolle bewegingen.
Nettie Bakker, hoofdredacteur
nettie@verkeerskunde.nl
Auteur: Margriet Verhoog
Reactie plaatsen •