Voorstel voor uitbreiding cameratoezicht tegen transportcriminaliteit

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Met een verdere uitrol van Secure Lane, een cameratoezichtsysteem, langs snelwegen en vrachtwagenparkeerplaatsen,  kan transportcriminaliteit met een kwart verminderen. De transportsector lijdt nu jaarlijks 350 miljoen euro door criminaliteit. De overheid en private partijen zouden de verdere uitrol moeten financieren, staat in het onderzoek in opdracht van een aantal partijen waaronder Transport en Logistiek Nederland.

Intelligent camarasysteem

Secure Lane is een intelligent camerasysteem gericht op vrachtwagenparkeerplaatsen, bedrijventerreinen en verzorgingsplaatsen langs snelwegen. Het systeem is aangesloten op een netwerk dat weer in verbinding staat met de meldkamers van politie, brandweer en GGD.

In 2009 en 2010 zijn op de transportcorridor Rotterdam – Venlo (A16, A58 en A67) succesvolle proeven gedaan met Secure Lane. Voorheen deden zich er jaarlijks gemiddeld 74 incidenten voor, nu zijn het er nog slechts vier.

 

Publiekprivaat

Naar aanleiding van dit succes is onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor een landelijke uitrol van het systeem. Onderzocht is op welke manier Secure Lane verder kan worden uitgerold met publiekprivate samenwerking en financiering. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van TLN, verladersorganisatie EVO, het Verbond van Verzekeraars, het ministerie van Veiligheid en Justitie, het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In het rapport wordt voorgesteld de exploitatie van het camerasysteem neer te leggen bij zowel private partijen als tankstations en wegrestaurants, als publieke partijen zoals de betrokken ministeries en provincies.

 

De studie werd op 14 juni overhandigd aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hij liet weten dat ‘het cameratoezichtsysteem Secure Lane een uitstekend initiatief is in de strijd tegen transportcriminaliteit.’

 
Auteur: Eveline Korving

Bij proeven met Secure Lane daalde de transportcriminiliteit van jaarlijks gemiddeld 74 incidenten naar vier incidenten. (Foto: Vincent Desjardins)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.