Voorrang hebben is niet altijd voorrang krijgen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De gemeente Amsterdam wil dat voetgangers veilig kunnen oversteken. Op het Koningsplein is daarom tijdelijk een oplichtend zebrapad uitgerold.

Op vrijdagavond 20 december werden overstekende voetgangers verrast door een zebrapad dat oplicht wanneer je erover loopt. Leden van Het Campagneteam van VVN gaven tegelijkertijd voorlichting over veilig oversteken aan voetgangers. Automobilisten die stopten krijgen een bedankje en een uitleg. IBM stelt het oplichtende zebrapad beschikbaar.

Voetganger heeft voorrang
De boodschap voor het veilig gebruiken van zebrapaden is tweeledig. Een voetganger die het zebrapad gebruikt, heeft voorrang. Maar voorrang hebben, betekent niet altijd voorrang krijgen. Voetgangers moeten daarom toch goed opletten wanneer ze oversteken. Daarnaast is een automobilist verplicht om voor een zebrapad te stoppen als voetgangers willen oversteken. Door te stoppen wordt het zebrapad weer veilig voor iedereen die wil oversteken.

Voetgangersoversteekplaatsen verbeterd
De Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer deed de afgelopen jaren onderzoek naar het functioneren van voetgangersoversteekplaatsen op het hoofdnet auto. In totaal zijn 39 oversteekplaatsen aangepakt. Bij bijna alle zebrapaden is de markering opgefrist, de blauwe voetgangeroversteekborden beter in het zicht geplaatst en waar nodig verduidelijkt met verlichting. Ook zijn er minivluchtheuvels verbreed en is de belijning op het wegdek aangebracht om weggebruikers erop te wijzen dat er een kruising nadert. Een aantal zebra's onderging aanpassingen die locatiespecifiek gewenst waren.

Bron: gemeente Amsterdam

 
Auteur: Marieke Hut

Het oplichtende zebrapad in Amsterdam

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.