voorkom niet-gecertificeerde verkeersborden

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Wegbeheerders kunnen  aansprakelijk worden gesteld als bij ongevallen blijkt dat verkeersborden niet voldoen aan de wettelijke CE-eisen die sinds 1 januari 2013 gelden. De Vereniging van Nederlandse verkeersbordenfabrikanten, NVNF, roept in haar nieuwsbrief wegbeheerders op om toe te zien op plaatsing van CE gemarkeerde verkeersborden en te handhaven waar niet aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

NEN-EN 12899-1
Om de veiligheid van verkeersborden te waarborgen moeten vanaf 1 januari 2013 alle nieuw te plaatsen verkeersborden uit het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) voorzien zijn van CE markering conform de Europese norm voor verkeersborden, NEN-EN 12899-1.

Onderhoud en vervanging
Verkeersborden voorzien van CE markering garanderen dat het bord voldoet aan de vereiste producteigenschappen, waaronder bijvoorbeeld retroreflectie, kleur en sterkte (windbelasting).. Deze verkeersborden zijn voorzien van speciale stickers met het CE-teken en informatie over de productiedatum en de technische levensduur. Met de CE-markering kan de wegbeheerder nauwkeurig bepalen wanneer verkeersborden toe zijn aan onderhoud of vervanging.

VNVF roept wegbeheerders op om uitsluitend - sinds 1 januari 2013 verplichte - CE-gemaarkeerde verkeersborden te plaatsen en daarmee aansprakelijkheid bij ongevallen te voorkomen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.