Voorbereidingen vraaggestuurd busvervoer Brabant

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Provincie Noord-Brabant stelt nieuwe eisen op in voorbereiding op de busconcessie in 2014. Uitgangspunt is dat voor de periode van 8 tot 10 jaar een netwerk van busverbindingen aangeboden wordt dat meer gebaseerd is op de vraag van de reizigers.

De provincie vraagt daarnaast aan de potentiële vervoerders om aanvullende opties aan te bieden voor lijnen waar minder reizigers gebruik van maken. In het nieuwe contract krijgen vervoerders ruimte om innovatieve technieken als emissievrij vervoer in te zetten en kunnen ze zelf actie ondernemen om meer reizigers te trekken. Het nieuwe OV-contract gaat op 14 december 2014 van start.

Eisen en wensen

Gedeputeerde Staten hebben het conceptprogramma van Eisen en Wensen voor de aanbesteding voor het nieuwe OV-contract vastgesteld. In de afspraken die de provincie wil maken staat het belang van de reiziger centraal. De provincie wil aantrekkelijk openbaar vervoer, waarbij op drukke verbinden snel en betrouwbaar vervoer ingezet wordt. Voor de lijnen waar minder reizigers gebruik van maken worden vervoerders gevraagd om aanvullende opties, om te voorkomen dat er lege bussen rondrijden. Het openbaar vervoer wordt voor 50% betaald uit de buskaartjes en voor 50% uit provinciale subsidie. De komende weken kunnen potentiële vervoerders, gemeenten, reizigersorganisaties en andere belanghebbenden op het Programma van Eisen en Wensen reageren.

Europese aanbesteding

Het nieuwe contract voor OV, de OV-concessie, bevat het totale pakket van buslijnen en vervoersdiensten die een busvervoerder voor de provincie uitvoert. De huidige concessie voor het openbaar vervoer in Brabant loopt eind 2014 af en op dit moment bereidt de provincie een Europese aanbesteding voor een nieuw OV-contract voor. De provincie gunt twee contracten: een voor het OV in de regio Oost-Brabant en een voor West-Brabant.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.