Volop gebaren, spugen en lijfelijk geweld in het verkeer

dinsdag 9 juni 2015
timer 2 min
Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten (48procent) ondervindt agressie in het verkeer. 16 procent van deze automobilisten nam zelf maatregelen. Een klein deel (2 procent) rijdt met een wapen aan boord.

Dat en meer blijkt uit de 16e editie van Het Nationale Automobilisten Onderzoek van mediabedrijf YPCA in opdracht van Allsecur autoverzekeringen en verkeerszender Traffic Radio.

 
In het onderzoek geven automobilisten aan dat de agressie in het verkeer vooral tot uitdrukking komt in de vorm van gebaren (80 procent), claxonneren (40 procent) of schelden (36 procent). 1 op 5 automobilisten noemt een achtervolging (20 procent). Ook spugen (4 procent) en lijfelijk geweld (3 procent) komen voor.

Gewapend tegen agressie in het verkeer
Een meerderheid (44 procent) van de automobilisten vindt het ‘te gek voor woorden’ om zich tegen agressie in het verkeer te wapenen. 29 procent van de respondenten vermijdt agressie in het verkeer bewust. 15 procent van de automobilisten geeft aan wel degelijk maatregelen te nemen. 12 procent van de respondenten doet de portierduren altijd op slot, 3 procent neemt maatregelen maar zegt niet welke, en 2 procent van de ondervraagden heeft een wapen in de auto.

Het Hilversumse mediabedrijf YPCA voert jaarlijks Het Nationale Automobilisten Onderzoek uit. In het onderzoek komen diverse thema’s aan bod. Centraal staan zaken als de fileproblematiek, tijdsbesteding in de auto, rijgedrag, verkeersinformatie en het gebruik van communicatie- en informatiediensten onderweg.

naar het persbericht

foto: All Secur

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.