Voertuig met CAN-bus kan wegdek ‘meten’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Het Vlaams Instituut voor Mobiliteit heeft de resultaten bekend gemaakt van de Sensovo-proef waarmee is vastgesteld dat voertuigen met CAN-bus technologie kunnen worden ingeschakeld om de kwaliteit van het wegdek te meten.


 

CAN-bus-technologie in voertuigen, aangevuld met cameratechnologie, kan informatie geven over de kwaliteit van het wegdek. Dit kan vervolgens een aanzienlijke besparing opleveren voor de wegdekbeheerder en draagt bij aan  verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming. Dit blijkt uit de resultaten van het Sensovo-project van het VIM, Vlaams Instituut voor Mobiliteit.

Om putten en andere wegdekschade in kaart te brengen, werden tijdens de proef onder andere wielsnelheidsensoren uitgelezen via de CAN-bus, een soort snel computernetwerk dat de communicatie tussen 2 elektronische componenten in de auto verzorgt. Via een speciaal geschreven formule werd bepaald of de ontvangen gegevens al dan niet voortkwamen van schade aan het wegdek. Door deze gegevens te matchen met gps-positionering, werd de locatie van de schade achterhaald.

Daarmee is elk recent voertuig een potentiële meetwagen, concluderen de onderzoekers. Op basis van de positieve resultaten besluit het VIM dat een verdere verfijning van het product zinvol en haalbaar is. Dit kan enerzijds door private partijen of anderzijds door de overheid die de data ter beschikking stelt.

Het Sensovo-project kostte 246.270 euro, waarvan 80 procent is bijgedragen door het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) en 20 procent door de deelnemende projectpartners: AgivAsweboAthlonAWVBeijer AutomotiveCaelesteCoyoteDatavisionHavenGent, MelexisMobistarOCWOp3Mech, Siemens Industry Software NVTaSS, Universiteit Antwerpen  CoSys LabVABVITO en Voxdale

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.