Vlaamse kantoorbus: nieuwe werkplek

woensdag 21 september 2016
timer 3 min
Zo’n 100 Vlaamse werknemers reizen gedurende een half jaar van en naar hun vaste werkplek met een als kantoor uitgeruste bus. Zo zetten zij hun reistijd om in werktijd. De bedoeling van het project is om te achterhalen of dit nieuwe transportmiddel een duurzaam alternatief kan bieden voor woon-werkverkeer.

30 procent van de Vlaamse beroepsbevolking is meer dan 30 minuten onderweg van of naar het werk. 9 procent heeft zelfs meer dan 60 minuten nodig. Zo blijkt uit het Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen (OVG 4.4)).

Reistijd wordt werktijd
Met het project ‘Office on Wheels’ onderzoeken het mobiliteitsinstituut VIM en beroepsfederatie BAAV, samen met verschillende partners, hoe deze tijd nuttig gebruikt kan worden door de werkdag te laten beginnen van zodra de werknemer in de bus stapt.

100 werknemers van Colruyt Group
In de testfase legt de kantoorbus iedere werkdag het traject Gent-Halle af. De 24 zitplaatsen in de bus worden ingevuld via een reservatiesysteem waar zo’n 100  werknemers van de Colruyt Group gebruik van maken.

De kantoorbus biedt dezelfde faciliteiten als een standaard kantoor. Via een optimale verbinding kan de werknemer zijn documenten raadplegen die zich in de cloud bevinden of inloggen op de server van het werk. Daarnaast beschikt de autocar over voldoende stopcontacten, een printer, koffiemachine en toilet.

Innovatie voor autocarindustrie
Tijdens de kantooruren zet PraktijkCoach het voertuig in als mobiele opleidingsruimte voor zorgverstrekkers. Ook Colruyt en Mandel Car benutten de autocar zo veel mogelijk naast de ‘Office on Wheels’ trajecten. Zo wordt de rentabiliteit geoptimaliseerd. Tegelijk wordt er bekeken hoe dit concept kan leiden tot nieuwe businessmodellen voor de busindustrie.

Ontsluiting andere bedrijventerreinen
Deze innovatie kan een mogelijke oplossing bieden voor de ontsluiting van bedrijventerreinen die vandaag moeilijk bereikbaar zijn. Het is dan ook de bedoeling om, na een positieve evaluatie van de test, andere grote bedrijven en bedrijventerreinen van dit concept te overtuigen en het uit te rollen in de rest van België.

De kantoorbus werd gebouwd door VDL Bus en Coach en wordt geëxploiteerd door het West-Vlaams autocarbedrijf Mandel Car. De wificonnectie wordt voorzien door Icon en Proximus. Dit project kwam mede tot stand dankzij de financiële ondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Partners
Autocars PolderBAAV, Coach PartnersDe Hauwere ('t Ros Beiaard), GEO Bustours, Gino Tours, ICON, The Shift, Mandel Car, Parmentier AutobusPraktijkCoach, ProximusReizen Muylaert NV, Staf Cars, TransibusVDL bus Roeselare, VIM, Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

Info
Meer informatie over het project vindt u op: officeonwheels.be.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.