Vlaams online platform voor bedrijfsfietsen gelanceerd

dinsdag 15 december 2015
timer 2 min
Het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) heeft BikeForm gelanceerd. Op dit online platform kunnen organisaties die bedrijfsfietsen willen aanbieden aan hun werknemers, in contact komen met de juiste handelaars. Daarnaast beschikt deze website over een simulatietool: hiermee kunnen werkgevers berekenen hoeveel ze besparen door op fietsbeleid in te zetten.

Steeds meer werknemers gebruiken vaker de fiets om naar het werk te gaan of voor hun dienstverplaatsingen. Hierdoor wint de bedrijfsfiets aan populariteit. Geïnteresseerde organisaties weten echter niet altijd hoe ze de implementatie van deze fietsen moeten aanpakken. Aan de andere kant is de fietssector onvoldoende georganiseerd om een goed productaanbod te kunnen combineren met een goede service en dito omkadering op grote schaal.

Op het Vlaamse online platform BikeForm kunnen werkgevers allerlei informatie terugvinden over onder andere de integratie van fietsbeleid, de fiscaliteit, de veiligheid en de financiering. Een simulatietool biedt bovendien inzicht in de mogelijke besparingen die een goed fietsbeleid kan opleveren.


Gebrek aan kennis

Binnen het project werden 190 bedrijven bevraagd. 167 bedrijven gaven aan dat een redelijk aandeel van hun werknemers, van 11 tot 100 procent, op minder dan 15 kilometer van de vestiging woont. Bij 48 procent van de bevraagden speelt het gebrek aan kennis een belangrijke rol bij het uitblijven van een fietsbeleid. 

De voornaamste redenen om wél te investeren in bedrijfsfietsen zijn gezondheid van de medewerkers, milieuvriendelijkheid en het imago van het bedrijf, gevolgd door de bereikbaarheid.


Potentieel en succesfactoren

Om de vraag vanuit het bedrijfsleven beter te kunnen inschatten, peilde het projectteam welke bedrijven overwegen om binnen de 3 jaar bedrijfsfietsen te integreren. Voor 7 procent is dit effectief het geval. Dat blijken vooral bedrijven te zijn waarvan ongeveer 11 tot 20 procent van de werknemers binnen de 15 kilometer wonen en waarbij er goede fietspaden naar het bedrijf zijn en de verkeerssituatie niet gevaarlijk is. Bijna de helft van de bevraagden twijfelt. Indien ook zij hun weg vinden naar de juiste informatie, kan het potentieel enorm toenemen, zo stelt het VIM.


Als belangrijkste factoren die kunnen bijdragen tot een geslaagd fietsbeleid, vernoemen de respondenten vooral een goede fietsinfrastructuur, betere fietspaden en meer veiligheid. Dit wordt nog aangevuld met een grotere financiële aanmoediging en een vereenvoudiging van de regelgeving.


Meer info: BikeForm

 
Auteur: Else Adriaans

Het online platform moet implementatie bevorderen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.