VIM start test met inzet Watertruck

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) gaat op grote schaal het Watertruck concept testen.

Met het concept van Watertruck wordt, door te werken met kleine duwbakken en -boten, het varen losgekoppeld van het laden en lossen. Hierdoor kan de schipper elke dag huiswaarts keren. Watertruck is vooral geschikt voor kleine vaarwegen. Kleine duwbakken kunnen in konvooien worden gekoppeld op de grotere vaarwegen zodat het gehele transport goedkoper wordt.

Testzones van 50 km doorsnede
Binnen het project vonden eerder al twee succesvolle proefvaarten plaats. Dankzij een uitbreiding kan het projectteam het concept nu op grote schaal testen, in twee testzones van 50 km doorsnede, een in Belgi”en een in Nederland. Doel is aantonen dat Watertruck echt werkt en daarmee investeerders aanmoedigen om kleine duwboten en –bakken te bouwen.

Twee duwbakken vervangen 50 vrachtwagens
Met deze nieuwe manier van transporteren is het mogelijk om verschillende soorten ladingen te combineren: bulk, stukgoed, containers en palletladingen. Als het op grote schaal wordt toegepast, kan het leiden tot globaal goedkoper transport. Daarnaast kan een Watertruck transport met twee duwbakken van 500 ton al snel 50 vrachtwagens op de weg vervangen.

Kosten
Deze uitbreiding van het project is de volgende stap om Watertruck op industriële schaal te lanceren. Het projectbudget bedraagt 360.000 euro, waarvan de helft gefinancierd wordt door Europese fondsen uit het programma Interreg IVB NWE. De andere helft wordt gedragen door de Watertruck partners, een consortium met Belgische, Franse en Nederlandse ondernemingen.

De projectresultaten worden medio juni 2014 verwacht. Indien de test slaagt, wil het VIM het transportmiddel inzetten op Europese waterwegen.

 
Auteur: Joske van Lith

De inzet va nde Watertruck wordt in België en in Nederland getest

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.