VIM start project ‘sensoren op voertuigen’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Maandag 4 maart startte in België het project Sensovo. Hiermee onderzoekt het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) de mogelijkheid om voertuigen in te schakelen bij het waarnemen van de kwaliteit van het wegdek.

Met Sensovo onderzoekt het VIM, samen met projectpartners een goedkoop alternatief voor de huidige (manuele) controles op het lager wegdek en de zeer gedetailleerde maar dure (tweejaarlijkse) controles op het hoger wegdek. Naast de opvolging van de kwaliteit van het wegdek, onderzoekt het projectteam ook hoe de informatie bij ernstige incidenten aan de bestuurder in de auto te communiceren.

Prototype
Het resultaat zal een prototype en proof of concept zijn van een systeem, waarbij wegdekinformatie wordt vergaard via de canbus of de camera op het voertuig die verwerkt wordt tot enerzijds bruikbare informatie voor de automobilist en anderzijds tot bruikbare informatie voor de wegbeheerder.

Na afloop van het project kan het prototype verder verfijnd worden door private partijen die de gegevens verkregen door het systeem verzamelen, verwerken en eventueel verkopen. Of dit kan gedaan worden door de overheid die de gegevens ter beschikking stelt aan de verschillende geïnteresseerde actoren.

Kosten en projectperiode
De totale projectkost van Sensovo bedraagt 245.000 euro. Het project loopt tot juli 2014.

Deelnemende partners
De deelnemende projectpartners naast VIM zijn: Aswebo, Athlon, Caeleste, Coyote, Datavision, Haven Gent, Industrieel Visielab UA, LMS, Melexis, Mobistar, OCW, TaSS, Universiteit Antwerpen CoSys Lab, VAB, VITO en Voxdale.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.