Vijf genomineerden Fietsstad 2011

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Vijf gemeenten zijn op 2 augustus door de Fietsersbond genomineerd voor de titel ‘Fietsstad 2011’. Dit zijn de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp. De Fietsersbond keek voor deze nominatie speciaal naar de schoolomgevingen en de fietsroutes ernaar toe. Op 17 november maakt de Fietsersbond de winnaar bekend.

De speciale aandacht voor de fietsende jeugd neemt niet weg dat Fietsersbond ervoor blijft zorgen dat mensen van alle leeftijden veilig en plezierig kunnen fietsen. Daarom keek de Fietsersbond ook naar de fietsroutes naar belangrijke bestemmingen zoals winkelcentra, sportaccommodaties en andere publieksinstellingen. Ook de aspecten fietsparkeervoorzieningen en fietspromotie werden beoordeeld in de nominatieronde. Fietsers en bezoekers kunnen op www.fietsstad2011.nl hun mening geven over de nominaties en stemmen.

Fietsende jeugd

De Fietsersbond vindt het belangrijk dat kinderen in hun vertrouwde omgeving op weg naar school ervaring met het fietsen en het verkeer opdoen. Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. In vergelijking met andere landen zijn ze daarom al vroeg zelfstandig mobiel. Wel neemt het fietsgebruik onder kinderen af, stelt de Fietsersbond. Reden voor de bond om zich extra in te zetten voor veilige en plezierige routes voor de jeugd, zodat zij gestimuleerd worden om te gaan of te blijven fietsen. Belangrijk vindt de Fietsersbond omdat ‘ kinderen die niet met de fiets opgroeien, ook niet zullen gaan fietsen als ze groot zijn’. Uit eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek dat gemeenten met goede fietsvoorzieningen een hoger fietsgebruik hebben; ook onder groepen die elders minder vaak fietsen, zoals ouderen, nieuwe Nederlanders en kinderen. Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat een hoger fietsgebruik een gunstige invloed heeft op de verkeersveiligheid.

Verkeerskunde in jury Fietsstad

De jury voor Fietsstad 2011 bestaat uit deskundigen uit diverse maatschappelijke disciplines. Voorzitter is Laurent de Vries, directeur GGD Nederland. De andere juryleden zijn Petroeschka Werther van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Bert Jan Kollmer, directeur Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), Willem Hermans, stedenbouwkundige TU Delft en de hoofdredacteur van Verkeerskunde, Nettie Bakker. Ook kinderen krijgen een stem bij de verkiezing Fietsstad 2011.

Positief doel Fietsstadverkiezing

De Fietsersbond organiseert voor de vierde keer de Fietsstadverkiezing. Het is een positieve verkiezing, die gericht is op het tonen van de sterke kanten van de gemeenten en communicatie van de goede voorbeelden. Eerder ontvingen de gemeenten Veenendaal (2000), Groningen (2002) en Houten (2008) de eretitel Fietsstad van de Fietsersbond.

Fietsstad 2011

Vijf gemeenten zijn genomineerd voor de titel Fietsstad 2011

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.