Vier primeurs fiets op Nationaal Fietscongres 2014

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Het nieuwe Fietsstadthema ‘Bikonomics’, het rapport 15 jaar Fietsparkeer, de ‘Uitnodiging van Zwolle’ om in een Tour de Force verdere groei van het fietsverkeer in goede banen te leiden, en de presentatie van NL Fietsland, een boekje met daarin concrete aanbevelingen van Rijksadviseur Rients Dijkstra om de fiets een prominentere plek te geven. Deze vier primeurs werden op 20 november gedeeld met meer dan 300 bezoekers van het Nationale Fietscongres  en het internationale congres Cycling Cities.

Rijksadviseur Rients Dijkstra presenteert fietsvisie in NL Fietsland
‘Het Rijk houdt zich tot nu toe vooral bezig met de problemen rondom de fiets en heeft de focus op verkeersveiligheid’, zo betoogde Rijksadviseur Rients Dijkstra. ‘Hiermee worden kansen op het gebied van volksgezondheid, bereikbaarheid, duurzaamheid, leefbaarheid en concurrentiekracht gemist.’ De Rijksadviseur pleit in het boekje NL Fietsland voor een hernieuwde Rijksbetrokkenheid. Op het Nationaal Fietscongres ontving Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond het eerste exemplaar uit handen van de Rijksadviseur. Klik hier voor het boekje NL Fietsland

Minder fietsendiefstal - 15 jaar FietsParKeur
De Stichting FietsParKeur, maakt zich sterk voor verbetering van de kwaliteit van fietsparkeervoorzieningen. En doet dit al 15 jaar. Reden voor de stichting om de (tussen)balans op te maken. Voorzitter Wim van der Ham:  ‘Er is aanzienlijk minder fietsendiefstal, maar ook nog veel te winnen, zoals betere bewegwijzering, meer stallingen en een betere inrichting van de totale openbare ruimte waar fietsparkeren een onderdeel van uit maakt.’ Het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport werd door Van der Ham uitgereikt aan de Zwolse wethouder van Fietsstad 2014 Filip van As. Klik hier voor het rapport 15 jaar FietsParKeur. 

Bikenomics: thema Fietsstad 2016
Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond het thema van de Fietsstad verkiezing 2016 bekend: ‘Bikenomics, of: de economische waarde van de fiets. In 2014 lag de focus op ‘fietsen zonder hindernissen’, nu zal de Fietsersbond met name letten op hoe gemeenten inspelen op de economische kansen voor de fiets, op werkgelegenheid, op bestedingen en toerisme. Speciaal voor de Fietsstadverkiezing is een filmpje gemaakt. Klik hier voor het filmpje.

de 'Uitnodiging van Zwolle' voor een Tour de Force
Op initiatief van Fietsstad 2014, nodigde CROW-Fietsberaad alle, bij fietsbeleid betrokken organisaties in Nederland uit om deel te nemen aan een gezamenlijke inspanning – een Tour de Force - om de verdere groei van het fietsverkeer de komende jaren in goede banen te leiden. Deze ‘uitnodiging’  werd door Tymon de Weger van het Fietsberaad aangeboden aan Wethouder Filip van As van Zwolle ( en via hem aan het VNG) en aan Gerrit Jan Kok, gedeputeerde van de provincie Overijssel ( en via hem  aan het IPO). Doel van ‘de uitnodiging’ is om met ‘de genodigden’ vóór de start van de Tour de France in Nederland, in juli 2015, een Actieprogramma 2015-2020 te presenteren onder de titel ‘Tour de Force 2015-2020’.

Nationaal Fietscongres 2015 al in juni in Utrecht  
De presentatie van de Tour de Force zal plaatsvinden tijdens de 2015-editie van het Nationaal Fietscongres dat  vanwege de start van de Tour de France in Nederland al in juni zal plaatsvinden in Utrecht.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.