Vier doden minder per dag in Frans verkeer

vrijdag 13 februari 2004
timer 3 min

Elke dag vier doden minder. Dat is tot dusver de 'oogst' van het Franse verkeersveiligheidsbeleid-nieuwe-stijl. Vooral dankzij de verschijning van de flitspaal langs de wegen, nemen de Franse automobilisten en masse gas terug. Jongeren blijven in het Franse verkeer een hardnekkige risicogroep met een bijna dubbele verkeersmortaliteit. Reden om een 'tandje bij' te zetten, zo kondigt het Interministerieel comité voor de verkeersveiligheid in haar laatste rapport aan.

Een revolutie in Frankrijks verkeersveiligheidsbeleid: vorig jaar kwamen in het verkeer 5732 doden om, ruim 20 procent minder dan in 2002. Sinds de ongevalscijfers in Frankrijk systematisch worden bijgehouden, deed zich zo'n sterke daling niet voor. Het totaal aantal ongevallen kelderde met 17,5 procent tot bijna 87 000 en het aantal gewonden viel met 19,4 procent terug tot ruim 111 000.
Ruim anderhalf jaar geleden gaf president Chirac het startsein voor een serieuze strijd tegen de verkeersonveiligheid die jaren achtereen tienduizend doden per jaar kostte. Die aankondiging alleen al plus de daarop volgende activiteiten van de honderd departementen, lijken de Fransen enigszins bij zinnen te hebben gebracht. De introductie van de eerste 66 vaste en dertig mobiele snelheidsradars - een nouveauté langs de autoroutes - moet de wind er onder houden. Dit jaar en volgend jaar komen er in totaal nog eens negenhonderd camera's bij.
Op verjaardagen en partijen en in ander sociaal verband blijkt het verkeersveiligheidsbeleid, en in het bijzonder de flitspaal, de gemoederen bezig te houden. Niet minder dan 82 procent van de Fransen noemt het een belangrijk gespreksthema.
'Een kleine revolutie', kenschetste eerder al Le Monde, verwijzend naar het feit dat de Franse automobilisten nu wel degelijk blijken in te binden, daar waar verkeersregels voorheen toch voornamelijk bedoeld leken om genegeerd te worden.
Zelfs op de beruchte Periférique, maar ook elders in het land worden de snelheidsmaxima serieuzer genomen. De veelbesproken camera's helpen daarbij: in de laatste twee maanden van vorig jaar werden 183 000 weggebruikers geverbaliseerd. In 90 procent van de gevallen bleef de overschrijding beperkt tot maximaal 20 km per uur, overigens op het Franse rijbewijs 'goed' voor een strafpunt. De extreme overschrijdingen - meer dan 50 km per uur te hard - zijn met 0,3 procent nagenoeg verleden tijd.
Het Interministerieel comité voor de verkeersveiligheid constateert in haar tussenbalans van begin dit jaar dat de pieken zijn verdwenen en dat de camera's wegens hun trefzekerheid respect afdwingen. Voor medio dit jaar starten de autoriteiten met trajectcontrole, te beginnen in de gevaarlijkste verkeerstunnels.
Verscherping van de alcoholcontroles staat eveneens op het programma. Extra hulp daarbij kan verhoging van de accijns op alcoholhoudende drank zijn, die voor volgend jaar gepland is.
Jongeren
De daling onder jongeren (15-24 jaar) blijft relatief achter. Hun aandeel in het aantal verkeersdoden zakte vorig jaar van 26 naar 23,7 procent. Op de totale Franse bevolking hebben de jongeren echter een aandeel van slechts 13 procent. Op alle scholen moet meer verkeersonderricht worden gegeven. Op 1 maart is een voorlopig rijbewijs ingevoerd voor de duur van drie jaar, desgewenst twee jaar als de aspirant-autorijder vooraf een gedragscursus volgt.
Gezonde rivaliteit onder de Franse departementen moet de aandacht voor infrastructuur en verkeersveiligheid levend houden. Het Interministerieel comité wil een actieve rol gaan spelen met vergelijkende 'scores'. Niet alleen onderling kunnen de departementen hun inspanningen en resultaten aan elkaar spiegelen, ook via internet komen de verkeersveiligheidsgegevens en locaties van gevaarlijke wegen beschikbaar voor wegbeheerder en -gebruiker.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.