VID meet reistijden via Bluetooth signalen

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

De VerkeersInformatieDienst gebruikt sinds begin 2010 een nieuw meetinstrument waarmee voorbijrijdend verkeer aan de hand van Bluetooth-signalen wordt herkend. Aan de hand van de met de zogeheten VBM's (VID Bluetooth Meetinstrument) ingewonnen gegevens wordt de reistijd per traject berekend.

Via ingewonnen gegevens van de meetsystemen wordt de reistijd per traject berekend. De systemen worden op vrijwel dezelfde manier gebruikt als kentekenregistratiecamera's, een techniek die de VID al langer inzet. De ingewonnen unieke Bluetooth-kenmerken worden gebruikt door een

verkeerskundig statistisch algoritme om tot reistijddata te komen.

 

Inmiddels worden de meetsystemen, VBM genaamd, ingezet in Almere en op de N11 tussen Bodegraven en Leiden. De VID is van plan dit jaar nog veel meer systemen in te zetten. Zo zal binnenkort de uitrol in ondermeer Noord-Holland starten. De reistijden die met behulp van de meetsystemen wordt ingewonnen worden, naast de data van Rijkswaterstaat en binnenkort de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, gebruikt voor verkeersinformatie.

 

Daarnaast wordt de informatie gebruikt voor het aansturen van displays, het informeren van verkeerscentrales en/of statistische doeleinden. De Bluetooth-meetsystemen worden ook getoond op de Intertraffic.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.