Verwachtingen helpen beleidsmakers bij technologiekeuze

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Beleidsmakers die de invoering van nieuwe, duurzame technologieën willen stimuleren met subsidies, doen er goed aan te onderzoeken of verwachtingen over de nieuwe technologie eenduidig zijn.

Consensus bij verschillende partijen over het toekomstig potentieel van een nieuwe technologie blijkt namelijk een goede indicator om te bepalen of de technologie rijp is voor grootschalige implementatie. Tot die conclusie komen Floortje Alkemade (onderzoeker bij Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO) en Roald Suurs van TNO.

Als alle partijen het erover eens zijn dat een bepaalde technologie de toekomst heeft, is deze voldoende ontwikkeld, stellen de onderzoekers.

Toekomst

Alkemade en Suurs voerden hun onderzoek uit door in kaart te brengen welke verwachtingen er leven omtrent de invoering van auto’s op biobrandstoffen, aardgas en waterstof. Deze drie technologieën concurreren met elkaar en met auto’s op fossiele brandstoffen om de technologie van de toekomst te worden. Geen ervan is in Nederland al grootschalig ingevoerd.  Over de waterstofauto en de auto op biobrandstoffen zijn de verwachtingen bepaald nog niet eenduidig. Over het toekomstig potentieel van auto’s op aardgas is meer consensus. Dit komt overeen met de volwassen status die deze technologie heeft.

De resultaten van het onderzoek van Alkemade en Suurs zijn vorige week online gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Technological Forecasting and Social Change.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.