Vervoerders leggen samen 20 miljoen minder kilometers af

maandag 21 november 2016
timer 2 min

Om efficiënter te werken, laten steeds meer transporteurs en vervoerders hun goederenstromen in het productieproces samensmelten. De eerste resultaten uit de pilot ‘Samen Minder Leeg’ (SmiLe) zijn bemoedigend: 20.000 minder ‘lege’ kilometers.

SMiLe is één van de pilots in het kader van het TKI-project ‘Logistieke Samenwerking to the Next Level’ van de Topsector Logistiek. Deelnemende partijen zijn verladers Refresco, SCA en Unilever en transporteurs GVT, Cornelissen Transport en Zandbergen Transport.

Door het laten samengaan van de productieprocessen, kan worden bespaard op kilometers en op CO2-uitstoot. Omdat alle deelnemende partijen ambities hebben op het gebied van duurzaamheid, is de samenwerking gerealiseerd. Het is revolutionair dat zoveel vervoerders samenwerken.

Logistiek platform
In de pilot Samen Minder Leeg (SMiLe) hebben de partijen samen met Synple een eenvoudig platform ontwikkeld voor logistiek dienstverleners. Uit de pilot bleek, dat vervoerders zo sneller schaalgrootte kunnen bieden voor flexibele samenwerking en uitwisseling. Grote transportbedrijven gaven aan bereid te zijn dit platform verder uit te bouwen.  “Dit biedt enkel voordelen voor ons als logistiek dienstverlener: hij blijft zelf in control, er is weinig data uitwisseling nodig en het is direct toepasbaar”, aldus Liane Philipsen van Mainfreight/Wim Bosman, die het TKI-project mede-aanvoert.

Op weg naar duurzaamheid
Logistieke samenwerking wordt gezien als dé noodzakelijke stap op weg naar een duurzame logistieke sector. Deze samenwerking maakt het mogelijk om de bezettingsgraad van bijvoorbeeld vrachtauto’s te verhogen , zodat er minder kilometers ‘leeg’ wordt gereden. Verregaande samenwerking biedt mogelijkheden om ladingen te bundelen of tot verdere efficiëntie verhoging door middel van multimodale oplossingen. Het bevorderen van samenwerking tussen verladers en/of vervoerders biedt duidelijke voordelen door voertuigbewegingen te verminderen, lege kilometers te besparen en CO2 te reduceren.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.