Versnippering is zwakke schakel in Nederland Fietsland
Bestuurlijke versnippering tegengaan en nationale fietskennis, -diensten, -marketing en -producten bundelen en samenbrengen. Daarmee kan Nederland Fietsland blijven. Dat stelden deelnemers aan het vakcongres ‘Nederland Fietsland’ op 4 maart in de RAI, tijdens de Jaarlijkse Fietsvak.
Hoofddirecteur Guido van Woerkom van de ANWB riep op om nogmaals bij elkaar te komen om voor de volgende Fietsvak deze versnippering ook echt te stoppen. Drie politieke partijen - SP, PvdA en CDA - gaven al een voorzet door een gezamenlijke initiatiefnota ‘Fiets’ te presenteren onder de titel ‘een stap vooruit’. Deze nota bevat zo’n 40 aandachtspunten om het Nederlandse fiets- en wandelnet verder vooruit te helpen.
Fietsplatform, ANWB en NBTC Holland Marketing organiseerden tijdens de jaarlijkse Fietsvak een congres voor vakrelaties om vast te stellen of Nederland Fietsland intussen een fictie wordt of toch nog steeds een feit is. Net als fietsen zelf, waarschuwt Van Woerkom: ‘als je stilstaat, val je om’. Ondertussen maken landen als Zwitserland en Denemarken naam als Fietsland.
Zwitsers fietshuis
Een presentatie van Lukas Stadtherr van Swiss Mobility maakte duidelijk waar Zwitserland sterk in is en waar voor Nederland de uitdaging ligt. Stadtherr schetste ‘een compact Zwitsers huis’ met verschillende verdiepingen waarin de rijksoverheid, 26 kantons én maatschappelijke en zakelijke fietspartners samen werken aan een goede infrastructuur en dienstverlening voor fietsers, mountainbiker, skaters, wandelaars en kanoërs. Deze samenwerking resulteert onder meer in één website voor nationale en internationale toeristen en in uniforme nationale bewegwijzering.
Auteur: Joske van Lith
Reactie plaatsen •