Versnelde aanleg vernieuwde zeesluis in IJmuiden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ei
Eind 2019, tien jaar eerder dan gepland, kunnen grotere zeeschepen de haven van Amsterdam bereiken. Dan opent een nieuwe, grotere zeesluis in IJmuiden. Deze sluis wordt 500 meter lang, minimaal 65 meter breed en 18 meter diep. Alleen met een nieuwe zeesluis kan de haven van Amsterdam doorgroeien en werkgelegenheid behouden.

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Zeehaven) heeft op 11 december 2014 de bestuursovereenkomst getekend voor versnelde aanleg van de nieuwe grote zeesluis, evenals minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Elisabeth Post gedeputeerde van provincie Noord-Holland.

Kritische technische staat
De zeesluis in IJmuiden is gebouwd in 1929 en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Bovendien bereikt de technische staat een kritisch punt. Ondertussen kiezen rederijen vanwege kostenefficiency voor meer volume per schip en kan die nieuwe generatie schepen de Amsterdamse haven alleen bereiken als de oude sluis wordt vervangen. De wachttijden om de nieuwe sluis binnen te varen zijn korter, omdat de toegang onafhankelijk wordt van getijden. Daarmee wordt de haven van Amsterdam 24 uur per dag bereikbaar.

Versnelling
Oorspronkelijk zou de sluis in 2029 worden vervangen door het Rijk. Versnelling is noodzakelijk omdat de haven mogelijk al voor 2020 zijn maximumcapaciteit van 95 miljoen ton achter de sluis bereikt, zo blijkt uit cijfers van het Havenbedrijf. Alleen met een nieuwe zeesluis kan de haven doorgroeien tot 125 miljoen ton. De Amsterdamse haven heeft 26.000 arbeidsplaatsen voor mensen van alle opleidingsniveaus en draagt bij aan de diversiteit van de economie in de metropoolregio Amsterdam. Het aantal haven-gerelateerde banen in het Noordzeekanaalgebied bedraagt 59.000.

Kosten
De totale kosten van de nieuwe zeesluis bedragen ruim 880 miljoen euro (prijspeil 2014). Het Rijk is eigenaar van de sluis en laat de vervanging uitvoeren door Rijkswaterstaat. Amsterdam betaalt maximaal 105,25 miljoen euro.

Fotobron: gemeente Amsterdam

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.