Verongelukte scootmobielrijders vaak man

donderdag 25 maart 2021

Mannen zijn vaker slachtoffer van een dodelijk ongeval terwijl ze gebruikmaken van een scootmobiel dan vrouwen: in 2017 tot 2019 was 77 procent van de slachtoffers man. Ook is het aantal verkeersdoden onder scootmobielrijders gestegen van 19 doden in 2010 naar 42 in 2019. Dit is te verklaren door een toename van het aantal scootmobielrijders. SWOV heeft hierover een factsheet gepubliceerd.

Bron: SWOV

Ruim 90% van de overleden scootmobielrijders is ouder dan 70 jaar. De meeste ongevallen met scootmobielen en gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn enkelvoudig, zoals vallen of een botsing met een obstakel. Veel voorkomende oorzaken zijn o.a. het verkeerd gebruik van de gashendel en het kantelen van de vaak instabiele scootmobiel door oneffenheden in het wegdekAanknopingspunten om de veiligheid voor scootmobielrijders te verbeteren liggen op het gebied van het voertuig, de infrastructuur en de training van de berijder. 

Brommobielen

Over het aantal verkeersdoden onder inzittenden van brommobielen en de ongevalsomstandigheden is geen betrouwbare informatie beschikbaar. De botsveiligheid van brommobielen is slecht, onder andere vanwege een maximumgewicht van 350 kilogram, in combinatie met de soms aanzienlijke snelheidsverschillen met het overige verkeer. Ook zijn bepaalde modellen brommobielen slecht te onderscheiden van ‘gewone’ kleine stadsauto’s, en dus slecht herkenbaar. 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Zorg er nu eerst eens voor dat u geen driewiel-scootmobielen verstrekt. Elke weg of fietspad is berekend op de afvoer van hemelwaterafvoer, afschot dus . Bedenk zelf: tussen de 2% en 5% afschot en dan het kantelgevaar. Door alle fabrikanten van scootmobielen wordt in de handleiding gezegd: blijf in het midden van de scootmobiel zitten ivm stabiliteit en balans, rijd nooit schuin op een helling. Dus als u zich op een openbare weg op fiets pad begeeft , rijdt u wel op een helling wat de fabrikant afraadt. Theoretische gezien mag u er dus helemaal niet met een driewiel-scootmobiel rijden . En dan hebben we het nog niet over kuilen! Soms rijd scootmobielen op 8% -10% afschot; een van de redenen waarom mensen omvallen en eerder kantelen met een driewiel-scootmobiel. Wij als scootmobiel-rijders zitten altijd scheef. Als u zelf nooit op een scootmobiel heeft gereden beseft u niet hoe moeilijk het kan zijn - en zeker met een driewieler - als u op afschot rijdt en dus steeds tegen een helling moet aansturen. Daarom is en blijft een driewiel-scootmobiel een levensgevaarlijk hulpmiddel. Pak maar eens een drie- of vierwieler en een waterpas, met in uw achterhoofd het reglement van de fabrikant, en blijf netjes in het midden zitten voor de beste stabiliteit: succes !

Ik woon in de stad Groningen en rijd al acht jaar op een scootmobiel. Ik ben mee gegaan met de drukte van het verkeer en rij overal, maar naar mijn mening word er niet genoeg aan voorlichting gedaan. Toen ik er voor het eerst gebruik van maakte, ging er iemand achter mij rijden om te zien hoe ik het deed. Daar heb ik heel veel van geleerd. Ik heb er twee spiegels op. Als ik die niet had, stapte ik er direct af. Als je een scootmobiel met drie wielen hebt moet je altijd oppassen bij het oprijden van een stoep; zorgen dat je er recht voor staat en niet schuin. Als ik links afsla, rijd ik eerst naar het midden van de weg. Ik vind dus dat iedereen zo'n toets moet afleggen. Zowel voor een ander, maar ook voor je zelf. Ik heb er twee certifica0ten voor gekregen. Andere deelnemers hadden daar nog nooit van gehoord. Eenmaal in de twee jaar komt er iemand bij mij en vraagt of ik er nog vertrouwd op rijd. Toch vind ik dat er weinig aandacht is voor scootmobielen in het verkeer. Fietsers bij verkeerslichten willen wel over je heen. Ook kunnen ze echt niet meer buiten de telefoon. Maar gelukkig niet allemaal hoor !

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.