Vernieuwingsopgave in kaart gebracht door TNO
TNO heeft in opdracht van De Bouwagenda de omvang voor de op handen zijnde vernieuwingsopgave in kaart gebracht. Het eindrapport is door Bernard Wientjes (De Bouwagenda) aangeboden aan minister Van Nieuwenhuizen, Fleur Gräper-van Koolwijk, lid Gedeputeerde Staten van Groningen en Harriët Tiemens, wethouder Nijmegen, namens de gemeenten.
Uit de studie blijkt dat de kosten voor vervanging en renovatie van bestaande civiele infrastructuur oplopen van een miljard in 2019 naar vier miljard i n2050. In de komende dertig jaar is in totaal 50 miljard euro meer nodig. Daarnaast is er behoefte aan voldoende goed opgeleide ingenieurs en voldoende capaciteit bij overheden en bouwbedrijven om de werkzaamheden te plannen en uit te voeren.
Een grote onzekerheid bestaat nog over de levensduur van 85.000 bruggen en viaducten, 3.000 kilometer aan kades en damwanden en 130.000 kleine civiele constructies, zoals stuwen en duikers. Daarom ziet TNO het rapport als een nulmeting van een landelijk prognoserapport. Belangrijkste aanbeveling is om periodiek een verbeterde nationale versie te maken.
Adviespunten
In het verlengde van de opgestelde prognose, adviseert TNO ook om het beheer van de bestaande infrastructuur sterk te verbeteren. Er is een omslag nodig van reageren op incidenten, naar een proactief en planmatig assetmanagement. De belangrijkste aanbevelingen hiervoor zijn:
- Professionaliseer het assetmanagement op areaalniveau en richt hiervoor onder meer een centrale organisatie-eenheid in bij elke beheerder of voor een groep kleine beheerders samen.
- Zet het assetmanagement op grotere afstand van de politiek, om continuïteit in budgetten en planning mogelijk te maken. De politiek stuurt op de kaders en op de afweging kwaliteit-budget.
- Verbeter de samenwerking tussen beheerders, deel kennis en ervaring met elkaar en geef samen sturing aan programma’s voor kennisontwikkeling en innovatie.
Lees hier het hele rapport (TNO).
Reactie plaatsen •