Verlenging Zuidtangent onzeker
De provincie Noord Holland en het ROA willen tijdens de MIT-behandeling op 10 november protest aantekenen tegen het schrappen van de verlenging van de Zuidtangent als rijksproject. De financiering van de oost- en westverlenging van deze hoogwaardige busverbinding tussen Haarlem en Amsterdam Bijlmer moet nu voor een groot deel door de regionale overheden worden opgebracht.
De Zuidtangent loopt vanaf Haarlem Schalkwijk tot aan Schiphol Noord over een vrije busbaan, zonder hinder van het overige verkeer. Door regio en rijk was afgesproken dat op termijn de vrije busbaan tot station Haarlem zou worden doorgetrokken. Aan de kant van Amsterdam Bijlmer zou de Zuidtangent worden doorgetrokken tot de nieuwe woonwijken in IJburg. De provincie Noord-Holland zou, in overleg met het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA), nog dit jaar een voorstel doen aan minister Peijs over beide ‘afrondingen’ van de Zuidtangent.
Bij de presentatie van de Miljoenennota in september bleek echter dat de oostelijke en westelijke verlenging van de Zuidtangent door het rijk worden beschouwd als twee afzonderlijke regionale projecten. Dat betekent dat de provincie Noord-Holland 112,5 miljoen (van de 150 miljoen) euro en het ROA 225 miljoen (van de 550 miljoen) op tafel moeten leggen om de beide verlengingen te realiseren.‘Dat kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel’, zegt Mieke Blankers, ROA-portefeuillehouder Verkeer. ‘De Zuidtangent is bijzonder succesvol regionaal openbaar vervoer. Dagelijks reizen 25.000 mensen met de Zuidtangent. Die biedt daarmee een serieus alternatief voor afstanden van tien tot veertig kilometer hier in de regio. Vooral op de gedeelten waar een vrije busbaan ligt, zie je een grote reizigersgroei.’
Blankers zegt dat zowel het ROA als de provincie Noord-Holland in actie willen komen tegen de nieuwe MIT-plannen. ‘We laten het er als regio zeker niet bij zitten. Een project dat zo goed draait als de Zuidtangent verdient een afronding, zoals met de minister is afgesproken. We zullen in de MIT-gesprekken met het Rijk in november zeker ons ongenoegen laten blijken.’ Ondertussen denkt het ROA alvast na over een soberder tracékeuze en dus een goedkopere variant van de verlenging naar IJburg. Maar ook voor die goedkopere variant is rijkssubsidie onontbeerlijk, zo meent het ROA.
Reactie plaatsen •