Verkeersveiligheidsprijs voor jeugd van Drentse Witteveen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een opmerkelijke winnaar van de Verkeersveiligheidsprijs 2014 die op 24 april werd uitgereikt tijdens het Nationaal verkeersveiligheidscongres in ’s Hertogenbosch: in de jeugdsoos van het Drentse dorp Witteveen ontstond het idee om zelf in actie te komen tegen de verkeersonveiligheid in de eigen omgeving. De Witteveense jongeren wisten het ‘hele dorp’ te mobiliseren.

Een echte bottum up benadering en nota bene vanuit de grootste probleemgroep als het gaat om verkeersonveiligheid: ‘mannetjes tussen de 14 en 24 jaar’, aldus juryvoorzitter Karel Brookhuis, hoogleraar aan de TUDelft en verkeerspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen over het winnende project Veilig door ‘t Veen . Samen met Koos Burgman, algemeen directeur van BOVAG en Egbert Jan van Hasselt, Landelijk projectmanager Infrastructuur bij de  politie, nomineerde Brookhuis drie projecten uit 22 inzendingen.

Ernstige ongevallen in Witteveen
Initiatiefnemer Michel Huizing vertelt dat de actie in 2009 is begonnen als reactie op een aantal ernstige ongevallen in het dorp. De jeugd wilde daar iets tegen doen en zocht hulp onder meer bij het  Verkeers en vervoersberaad Drenthe. Samen voerden ze bestaande verkeersveiligheidsacties uit en ontwikkelden ook eigen acties. De resultaten zijn volgens Huizing, dat de Witteveense bevolking zich verkeersveiliger gedraagt. Ook heeft de buurgemeente Balinge deze aanpak intussen overgenomen.   

Fietsrotonde en mobiele verkeersplein
De twee andere genomineerden voor de Verkeersveiligheidsprijs 2014 waren: de fietsrotonde in Zwolle: ‘een elegante, eenvoudige, haalbare en innovatieve oplossing’ en het mobiele verkeersplein van Shell en Veilig Verkeer Nederland: ‘slim, uitrolbaar en de kosten blijven binnen de perken’.

0 verkeersdoden in Noord Brabant
Een eervolle vermelding gaf de jury aan de provincie Noord-Brabant. Ze wonnen geen prijs omdat ze bestaande projecten hebben samengevoegd en daarmee geen nieuw, of innovatief concept neerzetten, maar de ambitie om te gaan voor nul verkeersdoden, wilde de jury toch extra waarderen.

 
Auteur: Marieke Hut

De winnaars uit Witteveen kwamen 10 man sterk om de prijs in ontvangst te nemen en toonden daarmee het brede draagvlak voor verkeersveilig gedrag in hun dorp

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.