Verkeersveiligheidopleiding voor ontwikkelingslanden ook in 2013

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De in 2012 voor het eerst georganiseerde cursus ‘Delft Road Safety Course for Low- and Middle-Income Countries’ aan de TU Delft is zo goed gewaardeerd door de deelnemers, dat de cursus in september 2013 wordt herhaald.

De opleiding richt zich op kennisoverdracht aan professionals op het gebied van verkeersveiligheid in ontwikkelingslanden. Het is een initiatief de TU Delft, de Stichting Postacademisch Onderwijs en de Stichting Road Safety for All. Professor Fred Wegman (TU Delft en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV) coördineert het programma en is cursusleider.

Derde doodsoorzaak

Jaarlijks vallen er in de wereld ruim 1 miljoen verkeersdoden. De verwachting is dat dit in tien jaar zal oplopen tot bijna 2 miljoen, tenzij snel passende maatregelen genomen worden. De verwachte toename hangt samen met de sterke economische groei in ontwikkelings- en opkomende landen en de daarmee samenhangende toename van het aantal motorvoertuigen. Een bijkomend probleem is dat het juist de leeftijdsgroepen zijn waar deze landen bij hun ontwikkeling zeer afhankelijk van zijn, die getroffen worden. In 2030 zal verkeersonveiligheid de vijfde doodsoorzaak zijn in ontwikkelings- en zich ontwikkelende landen.

Nederland koploper

De schade is te beperken met een effectief verkeersveiligheidsbeleid, zoals in Nederland. Het aantal verkeersdoden per jaar is hier sinds begin jaren zeventig van ruim 3000 gestaag gedaald naar 661 in 2011, terwijl het verkeer meer dan verdubbelde. Het is het resultaat van een ‘evidence based and data driven’, integrale aanpak, waarin de sectoren wetenschap, onderzoek, engineering en beleid alle participeren. Het programma van de cursus is samengesteld op basis van deze kennis. De docenten zijn afkomstig van universiteiten en instituten uit Nederland en andere Europese landen. De cursus past naadloos in het kader van de United Nations Decade of Action for Road Safety 2011-2020.

Train the trainer

Om het effect te maximaliseren, is de cursus gericht op verkeersveiligheidsprofessionals uit dit soort landen die zelf docent of trainer, of betrokken zijn bij beleid of onderzoek. De deelnemers leren cursussen op te zetten in hun eigen land: train the trainer.

Het cursusprogramma geeft inzicht in de organisatorische en technische aspecten van verkeersveiligheid. Er is daarbij een alumninetwerk opgericht voor blijvende kennisuitwisseling tussen deelnemers onderling en docenten.

De TU Delft verwacht, gezien de grote belangstelling, dat de cursus een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden.

 

 
Auteur: Joske van Lith

Vanwege groot succes wordt de International Road Safety Course voor ontwikkelingslanden in 2013 herhaald.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.