Verkeersveiligheid op het NVC

maandag 10 oktober 2016
timer 2 min
Cy
CycleRap, veiligheidsindicator fietsinfrastructuur en de Friese pilot SEH-registratie verkeersongevallen. Deze twee onderwerpen over verkeerveiligheid komen op 3 november aan bod tijdens het Nationaal verkeerskundecongres in Zwolle. Hieronder een voorproefje van deze presentaties.

CycleRAP veiligheidsindicator fietsinfrastructuur
Gert Jan Wijlhuizen, SWOV, Hendrik Jellema, provincie Friesland en Roxy Tacq, ANWB,
vertellen over de CycleRAP methode.


CycleRAP is ontwikkeld om proactief de veiligheid van de fietsinfrastructuur in kaart te brengen. De methode berekent het risico dat een fietser heeft op een ongeval, afhankelijk van de inrichting van de weg en de verkeersintensiteit. Dit zou ook moeten helpen bij de aanpak van de (on)veiligheid van fietsinfrastructuur. Op basis van een systematische beoordeling van kenmerken van fietsinfrastructuur wordt een beeld gegeven van de mate van fietsveiligheid. 
 
In pilotstudies, uitgevoerd in Harderwijk, Goes, Friesland en Amsterdam, is onderzocht hoe de wegkenmerken op een betrouwbare manier verzameld kunnen worden. De methode is uitgetest voor verschillende variabelen (intensiteit fietsers, intensiteit motorvoertuigen, lengte hoogte, kleine kruispunten, grote kruispunten en rotondes. Voor elk van de variabelen geldt dat ze een positief verband hebben met de fietsongevallendichtheid. 
 
Friese pilot SEH-registratie verkeersongevallen 
Sipke van de Meulen, ROF,
bespreekt de resultaten van een Friese pilot voor registratie van verkeersongevallen op de Spoed Eigende Hulp.


Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en VeiligheidNL hebben in 2015/2016 een pilot uitgevoerd om de meerwaarde van een aanvullende registratie van verkeersongevallen via de Spoed Eisende Hulp (SEH) te onderzoeken. Aan alle patiënten van verkeersongevallen die zich in een bepaalde periode op de SEH hebben gemeld, is gevraagd waar het ongeval is gebeurd en hoe en wanneer het is gebeurd. 
 
Dit heeft het ROF unieke informatie opgeleverd. Dit soort data kan helpen bij het vormgeven van beleid. Een goede registratie in het ziekenhuis is daarom ook cruciaal. Een goede instructie en terugkoppeling van resultaten aan het medisch personeel is daarbij vereist. Momenteel wordt onderzocht in welke mate deze informatie van de SEH aanvullende gegevens oplevert aan de bestaande politieregistratie. 
 

Nationaal verkeerskundecongres 2016 | Sessies en Programma
Bekijk alle sessies op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/sessies
Meer weten? Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.