Verkeers(on)veiligheid Noord-Hollandse wegen op website

woensdag 20 oktober 2004
timer 3 min

Het aantal ongevallen per wegvak in de provincie Noord-Holland is in één oogopslag te zien via de website van het ROV. Aanvullend kan een grafiek worden aangevraagd waarin de ongevallen zijn uitgesplitst naar leeftijd en vervoerswijze. Belangengroepen kunnen op deze manier pro-actief reageren op actuele trends in verkeers(on)veiligheid.

Om een goed beeld te krijgen van verkeersonveilige knelpunten wordt het aantal ernstige verkeersslachtoffers per wegvak gemonitord door het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid. In opdracht van het ROV heeft Grontmij een ‘Quickscan Verkeersveiligheid 2004’ uitgevoerd waarin de slachtoffergegevens van de afgelopen jaren in Noord-Holland zijn afgezet tegen leeftijd, vervoerswijze en wegbeheerder. Via een GIS-internetapplicatie zijn de resultaten hiervan via de website van het ROV inzichtelijk gemaakt. De hierbij verkregen informatie geeft meer inzicht in de ontwikkeling van de verkeersveiligheid en ondersteunt een doelgroepgerichte aanpak.
De quickscan is gebaseerd op ongevallen die hebben plaatsgevonden in de periode 1998 tot en met 2003. Omdat van de ongevallen de locatie (x, y-coördinaten) bekend is, is het mogelijk om de informatie 'ruimtelijk' op te vragen. De ongevalgegevens zijn daarbij gekoppeld aan het Nationaal Wegenbestand (NWB). Ten behoeve van de leesbaarheid van de digitale kaart op de website zijn alle ongevallen binnen een gebied van 100 bij 100 meter opgesomd en als puntsymbool gepresenteerd. De kleur van het puntsymbool geeft het aantal ernstige verkeersslachtoffers aan: een groene stip betekent dat er op het aangegeven wegvak één ongeval heeft plaatsgevonden, rood staat voor meer dan zes ongevallen. Door op de digitale kaart te klikken kan een regio en vervolgens een gemeente tot en met een specifiek wegvak worden beoordeeld op verkeers(on)veiligheid. Naast het ‘lezen’ van de kaart kan de site-bezoeker per gemeente een pdf-document opvragen waarin de belangrijkste kenmerken van de ongevallen en slachtoffers met behulp van tabellen en grafieken worden weergegeven. Een grafiek beschrijft de ontwikkeling van het aantal ernstige slachtoffers en trekt tevens een parallel naar de algemene ontwikkeling van de ernstige slachtoffers binnen de provincie.
Een opvallende grafiek is die waar het aantal slachtoffers per leeftijd en per mobiliteitswijze is weergegeven. In deze figuur is de gehele levensloop in het verkeer te herkennen. Bijvoorbeeld wanneer de bromfiets in het spel komt zie je een enorme piek die behoort bij de hormonen op die leeftijd en de kwetsbaarheid van het voertuig.
Het grote voordeel van het presenteren van ongevals- en slachtoffergegevens op internet is dat nieuwe ongevallengegevens relatief eenvoudig en tegen lage kosten kunnen worden ingevoerd.
De internetsite wordt regelmatig bezocht door politie- en gemeentefunctionarissen maar ook door de pers, gemeenteraadsleden en burgers. Zij gebruiken de site om de ontwikkelingen te volgen, maar ook om pro-actief op de trends en veranderingen in te spelen, bijvoorbeeld als blijkt dat er sprake is van een toename van automobilisten die onder invloed van drank een ongeval veroorzaken. De Quickscan wordt per maand gemiddeld 450 keer bezocht.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.