Verkeersmanagement op het NVC

maandag 3 oktober 2016
timer 3 min

Gecoördineerd netwerkbreed verkeersmanagement, GNV, resultaten van de PraktijkProef Amsterdam in-car, verkeershinder bij wegwerkzaamheden: wat kan beter? en maatschappelijke baten van Incident Management. Deze vier onderwerpen over verkeersmanagement worden in twee sessies gepresenteerd op 3 november tijdens het Nationaal verkeerskundecongres in Zwolle. Hieronder een samenvatting van de onderliggende papers.

Gecoördineerd netwerkbreed verkeersmanagement: van tekentafel

naar toepassing in de praktijkKoen Adams, Jaap van Kooten en Erik ­Sander Smits, Arane Adviseurs in verkeer en vervoer, behandelen een regelaanpak in een netwerk op basis van GNV.


Met GNV is het mogelijk om op een effectieve en elegante manier probleemsituaties in het netwerk te beheersen of zelfs te voorkomen. De basisprincipes en leerervaringen uit een praktijkproject zijn inmiddels op meerdere plaatsen in het land toegepast op verschillende schaalniveaus en voor verschillende regeldoelen.

 

Tijdens deze presentatie leggen de auteurs uit wat de bouwstenen zijn van een regelaanpak gebaseerd op GNV. Ze laten zien dat het mogelijk is om met bestaande systemen en minimale investeringen, relatief complexe regelingrepen te doen en wat hiervoor nodig is.


Resultaten PraktijkProef Amsterdam in-car
Eline Jonkers en Isabel Wilmink, TNO, bespreken de resultaten van de PraktijkProef Amsterdam in-car.

In 2015 heeft de PPA-in-car plaatsgevonden. Hoofddoel was om te onderzoeken in hoeverre met in-car-informatiediensten aan weggebruikers, een reductie in vertraging en meer betrouwbare reistijden kunnen worden gerealiseerd.

 

Jonkers en Wilmink presenteren de opzet en de resultaten van de proef, uitgevoerd door het Amsterdam-onderwegconsortium, dat een in-cardienst met reis- en routeadvies biedt in het voertuig. Amsterdam onderweg ontwikkelde hiervoor twee smartphone apps: Superroute voor regulier verkeer en Super P-route voor evenementenverkeer.

 

Verkeershinder bij wegwerk: wat kan beter?
Pieter Jacobs, Heijmans N.V., Natascha Kijk in de Vegte en Albert Nijenhuis, Transpute,
bespreken wat er beter kan als het gaat om verkeershinder bij wegwerkzaamheden.


In Nederland willen we verkeershinder(beleving) bij werkzaamheden minimaliseren. Voor Rijkswaterstaat is het van belang de gebruikerstevredenheid zo hoog mogelijk te houden. Daarbij is het inschatten van verkeershinder vooraf essentieel voor een goede communicatie omtrent de werkzaamheden.

 

Deze presentatie gaat in op de vraag hoe het voorspellen, monitoren en evalueren van verkeershinder bij werkzaamheden verbeterd kan worden. Elke fase (voorspellen, monitoren en evalueren) wordt hierbij apart behandeld.


Maatschappelijke baten van Incident Management
Hans Drolenga, Wouter Mieras, Sweco Nederland, en Eeltje Hoekstra, Rijkswaterstaat,
beschrijven een onderzoek over de verkorting van de afhandelingsduur van een incident en hoe deze de maatschappelijke kosten beïnvloedt.

Eind jaren 90 is Rijkswaterstaat gestart met het reguliere Incident Management (IM) op het Nederlandse hoofdwegennet. Binnen IM richten alle hulpverleners zich, in structurele samenwerking, gezamenlijk op het versnellen van het vrijmaken van de weg na een ongeval of incident. Hierbij moet rekening gehouden worden met een veilige werkplek en de juiste zorg voor eventuele slachtoffers. IM verkort de incidentenduur en zorgt er op die manier voor dat maatschappelijke kosten als gevolg van files die ontstaan door ongevallen en incidenten verminderen.

 

De auteurs beschrijven in hun paper een onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat met als doel het bepalen van de maatschappelijke baten van IM en onderzoeken tevens hoe een verkorting van de afhandelingsduur van een incident de maatschappelijke kosten beïnvloedt. De meest in het oogsprekende resultaten worden besproken. Naast een conclusie, presenteren zij ook aanbevelingen.

 

Nationaal verkeerskundecongres 2016 | Sessies en Programma
Bekijk alle sessies op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/sessies
Meer weten? Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.