De Dutch Grand Prix in Zandvoort trekt jaarlijks meer dan 110.000 bezoekers per dag, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor de lokale verkeerssituatie. Om de verkeersstromen rondom het evenement veilig en efficiënt te reguleren, worden er tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen.
Verkeersmaatregelen Dutch Grand Prix goed gemotiveerd

Foto: Shutterstock
Mobiliteitsplan Dutch Grand Prix
Alle tijdelijke verkeersmaatregelen worden vastgelegd in een mobiliteitsplan, dat onderdeel is van de totale planvorming voor het evenement. Dit plan is niet alleen bedoeld om de verkeersstromen te beheren, maar ook om de leefbaarheid in de omgeving te beschermen en ongewenst gebruik van natuurgebieden te voorkomen. Het plan omvat onder andere verkeersmaatregelen zoals wegomleidingen, parkeerbeperkingen en route-aanpassingen. Gedurende het opstellen van het mobiliteitsplan zijn de diverse (spoor)wegbeheerders, brandweer en politie nauw betrokken bij oplossingen en routekeuzes.
Verplichte verkeersbesluiten
De gemeente Zandvoort en de andere wegbeheerders zijn verplicht om de benodigde verkeersmaatregelen vast te leggen in verkeersbesluiten. De maatregelen die jaarlijks worden genomen voor dit evenement hebben een ingrijpend effect op de autobereikbaarheid van de directe omgeving. Bij iedere set aan maatregelen worden daarom de effecten vooraf zorgvuldig afgewogen. Deze belangenafweging wordt opgenomen in de verkeersbesluiten.
De zaak van het strandpaviljoen
Een van de ingrijpende verkeersmaatregelen tijdens de Dutch Grand Prix betreft de afsluiting van de N200 ten westen van Haarlem voor gemotoriseerd verkeer. Hierdoor is onder andere Bloemendaal aan Zee tijdens het evenement niet bereikbaar.
Een strandpaviljoen nabij Bloemendaal aan Zee, dat grotendeels afhankelijk is van de autobereikbaarheid, stelde dat de verkeersmaatregelen zouden leiden tot onevenredige schade door verminderde bereikbaarheid. Het bedrijf betoogde dat de verkeersbesluiten niet noodzakelijk waren en dat de belangen in de besluiten niet zorgvuldig waren afgewogen. Volgens het bedrijf werd in geen van de verkeersbesluiten aandacht besteed aan de bereikbaarheid van het strandpaviljoen.
Oordeel Raad van State
De Raad van State oordeelt over deze zaak in 2024 [*]. Zij oordeelt dat deugdelijk is gemotiveerd dat de verkeersbesluiten wel noodzakelijk waren om de (verkeers)veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid tijdens het evenement te garanderen. Volgens de Raad is goed gemotiveerd dat de verkeersmaatregelen noodzakelijk zijn om het evenement in goede banen te leiden. Het betoog van het paviljoen dat bij andere race-evenementen niet dezelfde ingrijpende verkeersbesluiten noodzakelijk waren, leidde niet tot een ander oordeel. De andere evenementen trekken namelijk geen 110.000 bezoekers per dag. Bovendien was het paviljoen toegankelijk voor personen met een doorlaatbewijs (ontheffing). Het paviljoen kon deze doorlaatbewijzen vooraf aanvragen voor werknemers en bezoekers met een reservering.
Daarnaast oordeelt de Raad van State dat het strandpaviljoen niet aannemelijk heeft gemaakt dat de schade als gevolg van de verkeersbesluiten zodanig ernstig is dat deze het nemen van de verkeersbesluiten in de weg staat. Er is niet aangetoond dat door de geleden inkomensschade eventueel faillissement dreigt.
Conclusie en aanbevelingen
De uitspraak van de Raad van State bevestigt het belang van het opstellen van een mobiliteitsplan met daarbij goed gemotiveerde en juridisch onderbouwde verkeersmaatregelen bij evenementen. Mijn advies is dan ook om bij tijdelijke verkeersmaatregelen altijd een verkeersbesluit te nemen wanneer de maatregelen ingrijpende gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van specifieke belanghebbenden.