Verkeerslichtenstad Maastricht voert moedig verkeerslichtenbeleid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De gemeente Maastricht is voor de tweede keer uitgeroepen tot Verkeerslichtenstad. Na de verkiezing in 2004 mag Maastricht zich nogmaals vier jaar lang Verkeerslichtenstad noemen. Een ‘uniek en moedig verkeerslichtenbeleid, waarin de afwikkelingskwaliteit prevaleert boven het maximeren van de verwerkingscapaciteit’, en ‘het leggen van een fundament voor een regionale aanpak voor toekomstig verkeers- en mobiliteitsmanagement’, gaven de doorslag.

De vierjaarlijkse verkiezing van een verkeerslichtenstad is een initiatief van DTV Consultants in samenwerking met de ANWB en het Groene Golf Team van Rijkswaterstaat.

Voor de verkiezing 2012 waren vijf steden in de race, te weten Amersfoort, Apeldoorn, (wederom) Maastricht, Rotterdam en de winnaar in 2008: Tilburg. De nominaties zijn tot stand gekomen op basis van vragenlijsten die zowel door burgers als professionals zijn ingevuld. De vijf genomineerde steden behaalden gemiddeld de hoogste waardering.

Jury verkeerslichtenstad

In elke genomineerde stad is de kwaliteit van de operatio­nele verkeerslichtenregelingen vastgesteld. Gedurende een hele dag zijn metingen uitgevoerd, waarbij de wachttijden bij verkeerslichten voor zowel het gemotoriseerd verkeer, fietsers als voetgangers zijn vastgesteld. De jury leden Otto van Boggelen (FietsBeraad), Erna Schol (Groene Golf Team Rijkswaterstaat), Ton Hendriks (ANWB) en Bo Boormans (DTV Consultants), spraken vervolgens met vertegenwoordigers van elke genomineerde stad en beoordeelden het vigerende verkeerslichtenbeleid.

Afwikkelingskwaliteit prevaleert
De jury gaf unaniem de titel aan de Maasstad. Hoge ogen gooit de stad met lage wachttijden voor zowel autoverkeer, fietsers en voetgangers en een hoge waardering voor de kwaliteit van verkeerslichtenregelingen van zowel burgers als professionals. Doorslaggevend noemt de jury: ‘een even uniek als moedig verkeerslichtenbeleid, waarin de afwikkelingskwaliteit prevaleert boven het maximeren van de verwerkingscapaciteit. De stad laat kleinere buurgemeenten meeprofiteren van de regelcentrales waarover zij beschikt en legt daarmee een waardevol fundament voor een regionale aanpak voor toekomstig verkeers- en mobiliteitsmanagement. Ook de pro-actieve, open en transparantie communicatie over de werking van verkeersregelsystemen met zowel politiek als burgers, vormen een uitzonderlijke kwaliteit, evenals de ongeëvenaarde betrokkenheid van de medewerkers bij het dagelijks functioneren van verkeersregelinstallaties’.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Maastricht, Verkeerslichtenstad 2012-2016

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.