Verkeerskunde scriptieprijs voor 'Kiss & Ride'

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Bert van Rijssen en Mike Bouwman hebben de Nationale Verkeerskundeprijs gewonnen met hun scriptie over 'Kiss  & Ride: Zoektocht naar de betekenis en toepassing van K+R'. De prijs voor de beste scriptie van de hbo-opleidingen Verkeerskunde in Nederland en België, werd uitgereikt tijdens het eerste Nationaal verkeerskundecongres op 3 november.

De twee studenten van de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben vanuit verwondering van wat ze op straat zagen het Kiss & Ride-thema opgepakt. Ze zagen veel verschillende toepassingen en hebben na onderzoek een definitievoorstel van het 'Kiss & Ride principe' voorgesteld:

 

'Het laten stilstaan van een voertuig op een daarvoor bestemde rijstrook specifiek bedoeld voor het onmiddellijk laten in- en uitstappen van personen in combinatie met parkeervakken met een maximale parkeerduurvan 15 minuten specifiek bedoeld voor het halen en brengen van personen.' 

 

De studenten hebben de toepassingsmogelijkheden verwerkt in Kiss & Ride kwaliteitscriteria. Zo zien ze Kiss & Ride als een zone, fysiek gescheiden van de rijbaan, op een minimale loopafstand van de ingang en met eenrichtingsverkeer. 

 

Tweede werd Jan Willem Ooms met zijn scriptie over wildongevallen. Ooms studeerde aan de NOVI Verkeersacademie. In zijn scriptie wordt duidelijk dat er 5500 ongevallen per jaar plaatsvinden per jaar. Daarbij is in 80 gevallen letsel te betreuren, waarvan 12 ziekenhuisopnames en in 40 gevallen om spoedeisende hulp. De maatschappelijke schade bedraagt jaarlijks 17 miljoen euro. Ooms beveelt aan om onderzoek te doen naar welke maatregelen effectief zijn bij het voorkomen van wildongevallen en beter te communiceren over wat een automobilist moet doen wanneer hij wild aanrijdt.

 

Juryrapport

De jury - bestaande uit leden van ANWB, CROW, KpVV en twee adviesbureaus - beoordeelde negen ingezonden scripties van vier hogescholen in Nederland en een uit België. De scripties gingen over zeer gevarieerde onderwerpen als dynamische verkeersmodel toepassingen voor milieuberekeningen tot elektrische fietsen en verkeersveiligheid. De jury waardeerde het dat de winnaars Kiss & Ride uitgebreid hebben verkend, vlot beschreven en heel beeldend gepresenteerd. Ook vonden ze het een leuk detail dat de studenten het rapport hebben geschreven als het startend adviesbureau Rijsbouw.  

 

Nationaal verkeerskundecongres

Het vakblad Verkeerskunde (ANWB) en CROW organiseerden op 3 november in De Doelen in Rotterdam het eerste Nationaal verkeerskundecongres. Dit congres is een samenvoeging van de traditionele Verkeerstechnische Leergang (VTL) en de Verkeerskundige werkdag. Het congres trok ruim 500 bezoekers.

 
Auteur: Joske van Lith

Links Bert van Rijssen en Mike Bouwman, de prijswinnaars van de Nationale Verkeerskundeprijs 2010. Links staat Jan Willem Ooms, hij werd tweede.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.