Verkeerskunde 65 jaar schakel tussen de ANWB en de vakwereld
Het vaktijdschrift Verkeerskunde verlaat de ANWB tijdens de 65e jaargang. Op 23 juni blikt de ANWB terug op Verkeerskunde en op de relatie ANWB en vakwereld via het vakmedium Verkeerskunde. ANWB historicus Hans Buiter vatte daarvoor 65 jaar Verkeerskunde samen.
In 1950 verscheen het eerste nummer van Berichten en beschouwingen van de verkeersafdeling van de Kon. Ned. Toeristenbond A.N.W.B, de voorloper van het huidige tijdschrift Verkeerskunde. Het tijdschrift was vanaf het begin bedoeld vanuit de ANWB om de contacten met de vakwereld, de wereld van de ontwerpers van wegen en andere verkeerssituaties, te onderhouden. Het blad stond vanaf het begin niet alleen. Vanaf 1952 organiseerde de verkeersafdeling ook congressen en lezingen.
Verkeerskunde startte als mededelingenblad van de verkeersafdeling van de ANWB. Belangrijkste taak van deze afdeling was het adviseren van lagere overheden over verkeersoplossingen. In het tijdschrift waren nummer na nummer de vragen te vinden die wegbeheerders en politiefunctionarissen stelden aan de ANWB over de verkeersproblemen waren ze voor stonden. Daarnaast gaf de afdeling ongevraagd adviezen aan de wegbeheerders en aan de wetgever. Ook assisteerde de afdeling bij het ontwerp van kruispunten, parkeerstroken en de plaatsing van gebods- en verbodsborden. De ANWB gold als het kenniscentrum op verkeerskundig gebied. Anders dan de Verenigde Staten of Duitsland kende Nederland nog geen verkeerskundige beroepsopleiding. Klik hier voor de hele samenvatting van 65 jaar Verkeerskunde.
Auteur: Margriet Verhoog
Tijdens de 65e jaargang verlaat Verkeerskunde de ANWB. ANWB-historicus Hans Buiter vat de geschiedenis van Verkeerskunde en van het vak verkeerskunde samen
Reactie plaatsen •