Verkeershandhaving blijft onveranderd

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In
In tegenstelling tot berichten in de media , wijzigt het Openbaar Ministerie niets in de handhavinginzet ten behoeve van de verkeersveiligheid. De Stichting Onderzoek Verkeersveiligheid bevestigt in de studie 'Herijking speerpunten van de regionale verkeershandhavingsteams' - in opdracht van het Landelijk Parket Team Verkeer - dat de politie zich op de juiste speerpunten in het verkeer richt.

De politie blijft controleren op snelheid, alcohol, rood licht, gordel en helm en andere gedragingen zoals rijden zonder fietsverlichting en handheld bellen. Het OM kijkt voordurend naar verbeteringen om de verkeersveiligheid met handhaving te verbeteren. De aanbevelingen in het SWOV-rapport kunnen daaraan bijdragen, aldus het Openbaar Ministerie. Een van die aanbevelingen is om naast de regliere handhavingsspeerpunten ook doelgroepgericht te gaan werken omdat, bijvoorbeeld bij jongeren sprake is van een optelsom aan overtredingen.

De SWOV constateert overigens dat er nog nadere studie nodig zou zijn om een specifieker antwoord te geven op de vraag naar de meest effectieve manier van handhaven als het gaat om de relatie handhavingsdosis en effect en om de optimale combinatie van handhaving en voorlichting. Deze nuanceringen kunnen verschillen per verkeersovertreding en soms ook per doelgroep. In het SWOV-rapport wordt daar wel een eerste verkenning naar gedaan.

de politie richt zich op de juiste handhavingsspeerpunten

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.