VerkeersGedragDag 2016: veel kennis, en nu?

maandag 11 april 2016
timer 2 min
'Hoe komt het dat de verkeerspsychologische kennis die er is, nog niet optimaal wordt toegepast?', vraagt verkeerspyscholoog Cees Wildervanck tijdens de openingspresentatie van de VerkeersGedragDag, woensdag 6 april bij Loendersloot Advies in het Dutch Bicycle Centre in Nijmegen.  Projecten, onderzoeken, inzichten en ideeën over verkeer en gedrag zijn er, zo bleek uit alle presentaties, maar hoe nu verder?

Thema van deze zevende editie van de VerkeersGedragDag was ‘De wonderen de wereld in: 7 jaar ervaring met gedrag. Waar gaan we heen met de fiets, (benen)wagen, OV, en in welke infrastructuur?’. Een thema dat de vraag ‘Hoe nu verder?’ onderstreept.

Stroomopwaarts gaan

Tijdens de opening stelt Wildervanck dat de verkeerspsychologische kennis er is, maar dat de toepassing nog te wensen overlaat. Dit gevoel wordt gedeeld: uit de zaal komt naar voren dat verkeerspsychologen vaak pas bij het proces worden betrokken wanneer er problemen zijn. En dan moet er een oplossing worden bedacht binnen de al bestaande, ontworpen infrastructuur.

Volgens Wildervanck legt dat nog maar weer de nadruk op het belang 'om met de verkeerspsychologie stroomopwaarts te gaan en te zorgen dat we vanaf het begin al worden betrokken bij het ontwerpproces.'

Kennis delen, verspreiden én gebruiken

Ilse Harms (Connecting Mobility) gaat op de 'hoe-nu-verder'-vraag in tijdens haar presentatie over ‘ITS Ronde tafel Human Behaviour: gedrag in de wondere wereld van ITS’. Tijdens deze ITS Ronde tafel wordt alle aanwezige en beschikbare kennis en informatie over ‘human behaviour’ op Smart Mobility-gebied gedeeld.

Ze doet de volgende oproep: 'Deel informatie en kennis over projecten, zodat we samen kunnen werken aan deze kennisverbreding. En die kennis moet niet alleen worden gedeeld en verspreid, maar ook worden gebruikt.'

lees het hele bericht van Else Adriaans

 
Auteur: Else Adriaans

Karel Brookhuis (li) en Miranda Thush spreken op de 7e VerkeersGedragDag

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.