Verkeerseducatiepakket voor peuters en kleuters in Utrecht

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het verkeerseducatiepakket Leer in het verkeer wordt beschikbaar voor alle gemeenten in de provincie Utrecht. Na een succesvolle pilot heeft het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) in Utrecht besloten het educatiepakket voor peuters en kleuters in de productencatalogus op te nemen.

Een pilot in 5 peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug wees uit dat de methode goed aanslaat bij de belevingswereld van de kleine kinderen. Ouders en leidsters waren positief.  Conclusie van de evaluatie door het ROV was dat het thema Stoeprand stop! ‘goed is geland bij de kinderen’.

Verkeerseducatie voor peuters en kleuters

Voor deze doelgroep, kinderen van 2 tot 6 jaar, is er niet veel materiaal op het gebied van verkeerseducatie. Vergelijkbaar is alleen het pakket JONGleren in het verkeer. Anders dan deze methode legt Leer in het verkeer meer de relatie met de openbare ruimte. Zo worden er speciale stoeptegels geplaatst in de omgeving van de kinderen.

Er wordt gewerkt met de voor peuters en kleuters zo herkenbare producten van Dick Bruna. Illustraties en rijmpjes van de Utrechtse schrijver zijn te zien op stoeptegels, op werkbladen en in een speciaal vertelboek. Het doel van de methode is de kinderen de basisprincipes van het veilig deelnemen aan het verkeer bij te brengen. Ook leert het kind in te schatten wanneer de hulp van een volwassene moet worden ingeschakeld.

Leer in het verkeer

Leer in het verkeer is een uitgave van GreenLight Company uit Den Haag. Het pakket wordt ook gebruikt in Drenthe en in Friesland. Speciaal voor Friesland is er een tweetalige uitgave gemaakt.

 
Auteur: Joske van Lith

Na een succesvolle pilot wordt het verkeerseducatiepakket Leer in het verkeer beschikbaar voor alle gemeenten in de provincie Utrecht.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.