Verkeerseducatie op basisscholen in Fryslân geïntensiveerd
De resultaten van het onderzoek zijn gespiegeld aan eerdere onderzoeken uit 2003 en 2006. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal scholen met een verkeersouder licht is toegenomen (28% in 2009 tegen 24% in 2006). Een verkeersouder is aangesloten bij Veilig Verkeer Nederland en maakt zich onder andere sterk voor goed verkeersonderwijs, veilige schoolroutes en het betrekken van ouders bij de verbetering van de verkeersveiligheid van hun kinderen. De bekendheid van de scholen met het Fries Verkeersveiligheidslabel is weer toegenomen sinds het onderzoek in 2006 (81% t.o.v. 63%). Eén op de vijf scholen in Fryslân neemt nu deel aan dit project, dat door onderwijsbegeleidingsdienst Cedin wordt uitgevoerd. In 2006 was dat één op de 11 scholen. Een school krijgt het Verkeersveiligheidslabel als verkeerseducatie een permanente plaats in het lesprogramma heeft. Gemeentelijk zijn er voor zowel het verkeersouderschap als voor het Verkeersveiligheidslabel grote verschillen.
De onderzoekers doen de aanbeveling om het aantal scholen met een verkeersouder en het aantal scholen dat deelneemt aan het verkeersveiligheidslabel nog meer te vergroten. Daardoor krijgt het onderwerp verkeersveiligheid structureel aandacht op scholen. Daarnaast moeten meer vrijwilligers worden ingezet.
Het ROF heeft dit herhalingsonderzoek laten uitvoeren om te kijken wat de actuele stand van zaken is in het verkeersonderwijs. De provincie Fryslân wil dat iedere Friese leerling in schooltijd datgene aan verkeerseducatie ontvangt, wat nodig is om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Daarvoor is medewerking van de scholen vereist. Van alle 508 basisscholen in Fryslân hebben 431 scholen meegedaan aan het onderzoek.
In het rapport staan zowel de resultaten op provinciaal als ook op gemeentelijk niveau. Het is te downloaden op www.fryslan.nl/rof
Auteur: Joske van Lith
Steeds meer kinderen in Fryslan krijgen verkeerseducatie op school.
Reactie plaatsen •