Verkeerscamera’s beïnvloeden reisgedrag

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 13 drukke verkeerspunten brengen camera's het Twentse verkeer in beeld. Twente Mobiel onderzocht of automobilisten hun reisgedrag aanpassen als ze zien dat het verkeer vaststaat.

TIM is een fictief karakter van Twente Mobiel dat staat voor Traffic Information Monitor. TIM brengt via www.timweethet.nl het verkeer in beeld. Aan de hand van de beelden kunnen automobilisten bepalen of ze op pad gaan, later vertrekken of bijvoorbeeld een andere route nemen.

Terugkerende bezoekers

Op 13 strategische plekken in Twente zijn verkeerscamera’s geplaatst. Ze staan langs de snelwegen A1, A35 en op drukke punten in Almelo, Hengelo, Enschede en Oldenzaal. 

TIM vond plaats iin oktober en november van vorig jaar. In totaal zijn er ruim 100.000 webpagina’s bekeken tijdens de campagne. 39% van de bezoekers bekijkt de camerabeelden met enige regelmaat. Het meest populair is de camera op de A1/A35 tussen knooppunt Azelo en Buren.

Gedragsverandering

Aan de hand van een enquête onder 320 respondenten, is onderzocht wat de bezoekers van de website doen als ze op de camerabeelden zien dat het druk is. 75% heeft aangegeven zijn of haar gedrag dan te veranderen. De meetse mensen besluiten eerder of later te vertrekken. Een kwart kiest een andere route.

Het verkeerscamera project is een pilot van Twente Mobiel en duurt in eerste instantie een jaar. Daarna wordt opnieuw gekeken naar het effect van de verkeerscamera’s. 

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.