Verbreding A27 kan binnen bestaande bak bij Amelisweerd

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Een verbredingsvariant van de A27 met 2 keer 6 rijstroken past binnen de bestaande bak bij Amelisweerd. Dat concludeert bureau Witteveen+Bos in een rapport in opdracht van de gemeente Utrecht.

Het is wel noodzakelijk compromissen te sluiten. Zo zal de ontwerpsnelheid maximaal 100 kilometer per uur zijn, zullen rijstroken ter plekke iets smaller zijn en is er geen vluchtstrook in de bak en bij de nabijgelegen spoorwegkruisingen. Belangrijk voordeel is dat de 400 miljoen kostende verbreding van de bak niet nodig is. Ook zijn er voordelen op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en voor de kwetsbare natuur van het rivierlandschap rond Amelisweerd. Het is dan niet nodig extra bomen te kappen.

Oplossing stroomopwaarts

De 2 keer 6-stroken variant van Witteveen+Bos verschilt van de eerdere 2 keer 6-stroken variant van Rijkswaterstaat uit het zogenaamde Trechterdocument2. Witteveen+Bos doet ‘stroomopwaarts’ enkele aanpassingen en maakt gebruik van recente aanpassingen aan de verbindingsboog A12 - parallelbaan naar de A27. Zo is het mogelijk het verkeer op tijd samen te voegen voor de tunnelbak.

Uitdaging

Maar met name in de zuid-noord-richting waar maar weinig ruimte is, vraagt dat de nodige creativiteit. Witteveen+Bos noemt dit in hun rapport ‘de grootste uitdaging bij deze variant’.

Het bureau geeft aan dat de oplossing kan worden gevonden via een strooksbeïndiging of via ‘tapersamenvoeging’, waarbij 2 plus 3 rijstroken worden ‘samengeperst’ tot 4 rijstroken. Het bureau wijst erop dat deze laatste oplossing volgens de richtlijnen een mogelijkheid is maar dat deze ‘in Nederland nog nergens is toegepast’ en vanwege de verkeersveiligheid niet de voorkeur heeft. Hoe de strooksbeëindiging uitpakt zou via een microsimulatie verder onderzocht moeten worden.

Commissie Schoof

De gemeente Utrecht heeft de rapportage aangeboden aan de commissie Schoof, die in opdracht van de minister van Infrastructuur en Milieu de opwaardering van de A27 nader onderzoekt. Deze commissie heeft als belangrijkste opdracht te beoordelen of het onderzoek dat door het ministerie is uitgevoerd naar de mogelijkheden om de A27 binnen de bestaande bak te verbreden, volledig en juist is geweest. De verwachting is dat begin maart 2013 de commissie Schoof naar buiten zal komen met het resultaat.

Reactie ANWB

De ANWB vindt het een goede zaak dat gemeente Utrecht laat kijken naar de mogelijkheden om binnen de bak de problemen op te kunnen lossen. Dit kan veel geld besparen, maar vooral ook een stuk van het cultuurhistorisch gebied Amelisweerd (daar moeten anders een aantal rijen met bomen sneuvelen). De commissie Schoof is nu aan het onderzoeken of varianten zoals deze een haalbare optie zijn. De ANWB vraagt zich echter wel af of deze variant voor de doorstroming en de verkeersveiligheid goed scoort. Dat zou wel onderzocht moeten worden.



 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.