Verbindingsfestival #2: Daverend
Op 29 september 2020 vond het tweede digitale Verbindingsfestival Slimme en Gezonde stad plaats. Bezoekers kregen een keur aan integrale vakkennis, fun en muziek aangeboden. Meer dan genoeg voor een waardevolle middag. Hieronder een resume van het programma op het hoofdpodium.
Een half uur voor de officiële opening door Brussels’ lieftallige én haarscherpe communicatieadviseur Godelieve, warmde DJ Marvin van Kempen ‘het huis’ al flink op en kon het publiek naar hartenlust speeddaten en rondneuzen op het Innovatieplein. Op 12 uur startte Godelieve het programma op de mainstage en zes thema-stages. Op de mainstage bevatte het programma vier keynotes en veel fun en muziek: DJ Marvin kwam nog eens terug en sloot de middag denderend af. Tussentijds traden de Zwolse artiesten Aïrto Edmundo en Esther Groenenberg op. Jos Oude Holtkamp presenteerde een quiz voor liefhebbers: actuele vakkennisvragen wisselde hij af met vragen over de Romeinen en Asterix. Googelen was toegestaan, maar er werden ook al antwoorden gegeven voordat er vragen werden gesteld: "U weet dit antwoord als u goed heeft opgelet". Voor de degenen die de tranen van ontroering of anderszins nog droog wisten te houden, trad Jan Gommans op met een lachkwartiertje: een heuse workshop die eindigde in een gezamenlijke bulderende lach. Naast alle fun benadrukte dagvoorzitter Godelieve nog eens het belang van de Verbindingsfestivals Slimme en Gezonde stad: “Geen van de festivalthema’s is te realiseren zonder uit de eigen bubbel te komen.”
Het recht van de snelste: ‘Weeffouten in onze taal leiden tot conceptuele luiheid’
Keynote Marco Te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam, verving Thalia Verkade van de Correspondent. Zij schreven samen het boek 'Het recht van de snelste'. Te Brömmelstroet legt uit waarom dit boek geschreven moest worden: “We gaan systemen die vastlopen niet veranderen als we niet begrijpen waar de weeffouten in onze taal zitten.” Taal is een moeilijk begrip, erkent Te Brömmelstroet, maar het ligt aan de basis van wat we steeds maar opnieuw doen: we versimpelen de werkelijkheid, stollen die in richtlijnen en gieten ze uiteindelijk in asfalt en beton. Dit proces leidt tot conceptuele luiheid. Hoe dan wel? “Versimpel de werkelijkheid niet, vraag je af of je uitgangspunten nog wel kloppen. We maken kinderen verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid, maar is dat wat we willen? Misschien niet, maar we zien geen alternatieven meer. We moeten onze conceptuele luiheid omzetten in conceptuele lenigheid.” ‘Op naar de boekwinkel’, meldt iemand in de chat.
Acquire Publishing organiseert samen met Marco Te Brömmelstroet online Masterclasses ‘Anders denken’ voor mensen die ‘anders denken’ praktisch willen toepassen. U kunt zich aanmelden voor de volgende masterclass op 24 november. Zie www.masterclassandersdenken.nl.
Coronavirus bestrijden met UV-licht
Keynote Thomas Leenders, manager public & government affairs voor hoofdsponsor Signify heeft uiterst welkom nieuws op de dag na verscherpte coronamaatregelen: desinfecteren kan ook met licht. In het lichtspectrum zijn ultraviolet licht (UV-C) aan de ene kant van het lichtspectrum en Infrarood aan de andere kant niet zichtbaar voor ons, maar beide kunnen zeer heilzaam zijn. Leenders zoomt in op de desinfecterende en kiemdodende krachten van UV-C-licht. De nieuwste UV-C-lichttechnologie is in staat bacteriën, schimmelsporen en virussen, waaronder het coronavirus, te deactiveren op objecten. Leenders benadrukt wel dat ook ventilatie en de anderhalve meter afstand in acht moeten worden genomen. “Het is én, én, én.” En ook naast coronabestrijding heeft Signify goed nieuws: de stad kan 80 procent van de elektrische energie besparen. “Er is veel meer mogelijk met licht dan we tot nu toe toepassen”, belooft Leenders.
Terrorismebestrijding hoeft niet lelijk
Dick van Veen verzorgde een sessie over het inrichten van de openbare ruimte en terrorismebestrijding. "We kennen ze allemaal, de lelijke paaltjes die als een soort cordon rondom stations en overheidsgebouwen geplaatst worden." Dat hoeft niet, aldus Van Veen. Kies bij het inrichten van nieuwe gebieden of het herinrichten van bestaande gebieden meteen voor een oplossing die niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aanvaardbaar is, zoals een haag van bomen of barricades die integraal onderdeel zijn van het ontwerp van de ruimte. Het gaat om een integrale benadering, stelt Van Veen, omdat de verkeerskundige vooral zal kijken naar de veiligheid en de doorstroming, de veiligheidsexpert het liefst enorme betonnen blokken ziet en de landschapsarchitect vooral rekening zal houden met het landschap. "Alleen met integrale teams creëren we veilige én mooie openbare ruimtes."
Tweederde van het huidige energiegebruik moet omlaag in 2040
Keynote Annemarie van Doorn is directeur van de Dutch Green Building Council, een landelijke samenwerkingsorganisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Aan de hand van de vier centrale thema’s Paris Proof, Circulariteit, Gezondheid en Klimaatadaptatie, ontwikkelt DGBC impactvolle programma’s. Van Doorn gaat in op het thema Paris Proof. Om de ‘Parijse’ klimaatdoelen te halen moet het energiegebruik, en daarmee de CO2-emissies per sector met tweederde omlaag in 2040, stelt zij. “Want tegen die tijd zijn we in staat om een derde van het huidige gebruik duurzaam op te wekken.” Om deze uitdaging te bewerkstellingen heeft de organisatie een rekentool ontwikkeld om het energiegebruik in gebouwen te meten en te monitoren: wat zijn de slurpers in je gebouw of bedrijf? Werkgroepen binnen DGBC ontwikkelen een routekaart voor tweederde energiebesparing per sector. Deze routekaarten bevatten een stappenplan en een beslisboom. Kantoren kunnen er al mee aan de slag, want de routekaart Kantoren is al beschikbaar. Zie www.dgbc.nl/themas/paris-proof
Too hub or not too hub? ‘We hebben domme fouten gemaakt’
“We hebben 25 jaar lang domme fouten gemaakt in stadshubs”, start Walther Ploos van Amstel, lector city logistics aan de Hogeschool van Amsterdam. Europees onderzoek wijst uit dat van de 400 stadshubs die in de afgelopen 25 jaar in Europa zijn ontwikkeld er nog 5 over zijn. Genoeg lesstof om van te leren, zo blijkt. Ploos van Amstel somt op: “Steden begonnen met de verkeerde volumes, de service werd niet beter, het transport werd duurder, het verdienmodel was niet solide en de overheid deed niet mee.” Met name dat laatste noemt hij een punt van aandacht. “In veel steden komt het woord stadslogistiek niet eens voor en bovendien is de ruimte in steden zeer schaars.” Je moet dus goed begrijpen waar je het over hebt, benadrukt de lector. “One size fits all? Vergeet het maar!” Hoop heeft Ploos van Amstel op technologie en op platformwerking. “Achter Bol.com zitten zomaar 10.000 leveranciers.” Dus waarom geen bezorgplatform voor de horeca? Bovendien zijn er al veel meer hubs dan we denken, als we het maar willen zien, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen. Met ITS en meer platformen kunnen we meer hubs zichtbaar maken én efficiënt activeren, stelt de lector. Dus: “We moeten reguleren, coördineren, faciliteren, stimuleren en experimenten”. Gewoon doen, maar wel samen.
Kijk voor meer informatie op https://www.delaatstemeter.nl/ en op http://www.citylogistics.info/
De mens is kwetsbaar en feilbaar
Matthijs Dicke-Ogenia (Goudappel Coffeng) gaat uitgebreid in op verkeersveiligheid en de gedragscomponent die er voor zorgt dat verstandige mensen, onverstandige verkeersdeelnemers worden. Zo noemt hij het voorbeeld van de rugbyclub van zijn dochter, waar de ouders die aan de beurt zijn voor de wekelijkse rit vooraf laten weten dat de kinderen een kinderstoeltje mee moeten nemen, want 'met de veiligheid van mijn en andermans kind neem ik geen risico'; om de volgende ochtend - met de kinderen op de achterbank, netjes in een kinderzitje - op korte afstand met 140 kilometer per uur over de snelweg te rijden. "We vergeten vaak de 'human factors', we vergeten dat veiligheid vooral in ons gedrag zit en dat mensen helemaal niet in staat zijn om op hoge snelheid informatie te verwerken"
1635,50 euro voor het Leontienhuis
Acquire Publishing is ambassadeur van het Leontienhuis. Eerder reden Acquire-medewerkers mee met de Charity Ride. Tijdens het Verbindingsfestival werd aandacht besteed aan het Leontienhuis en kreeg Leontien van Moorsel een bedrag van 1635,50 euro uitgereikt voor haar stichting die hulp biedt aan mensen met een eetstoornis. Het Leontienhuis biedt mensen een veilige en vertrouwde omgeving waar ze kunnen werken aan een duurzame oplossing om zich weer comfortabel te voelen in hun eigen lichaam. Zie: https://www.leontienhuis.nl/
Meld u alvast aan voor het volgende Verbindingsfestival #3 op 4 maart 2021 van 11.30 - 18.00 uur: https://verbindingsfestival.online.
Binnenkort verschijnen hier ook sessies van het Verbindingsfestival #2. Houd de website hiervoor in de gaten.
Reactie plaatsen •