Verbeter de buurt op een digitale kaart

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Burgers komen op straat vaak problemen tegen. Dat kan een losse stoeptegel zijn of een reclamezuil die het uitzicht op een kruispunt belemmert. Iedereen kan zoiets bij de gemeente melden. De ervaring leert, dat dit te weinig gebeurt.

De website ‘Verbeter de buurt’ biedt een laagdrempelige manier om zulke kwesties te melden. Alles wat de burger hoeft te doen, is de locatie opzoeken op een Google Maps-achtige kaart, digitaal een vlaggetje planten, een melding erbij zetten en dit naar de gemeente sturen. Het is ook mogelijk om ideeën in te sturen voor verbeteringen. Bijvoorbeeld voor een extra speeltoestel op een pleintje. De gemeente kan via de site laten weten wat er met de melding of het idee wordt gedaan.

Het gebruik van de website is gratis voor burger en gemeente. Voor de laatste groep geldt dat voor bepaalde diensten betaald moet worden, zoals voor de ontwikkeling van een op een specifieke gemeente toegesneden app. Gemeenten kunnen de meldingen en ideeën integreren in hun eigen systemen voor klachtenregistratie en communicatie via bijvoorbeeld Facebook.

Site eenvoudig te gebruiken

De site werkt zeer eenvoudig en biedt voor zowel burger als gemeente een eenvoudig en effectief communicatiemiddel. Sinds de start in 2009 is zo’n tweederde van de gemeenten erbij aangesloten, waaronder Hoorn. In deze plaats besloten drie jongens van 10 jaar om hun idee te publiceren op de site. Zij wilden een skatebaan en besloten hiervoor aandacht te vragen op de site en via sociale media. Op deze manier verzamelden zij handtekeningen en haalden zij het regionale nieuws. Het gevolg was dat de skatebaan er kwam.

Ook anderen ontdekken de site. Zo werkt Omroep Flevoland sinds begin dit jaar samen met de site. De omroep gebruikt de meldingen als informatiebron om eigen nieuwsverhalen te maken. Aangezien alle zes gemeenten in deze provincie aan de site meedoen, is dit een interessante bron.

 
Auteur: Joske van Lith

Burgers kunnen op de site Verbeter de buurt op een laagdrempelige manier problemen doorgeven aan de gemeente

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.