Veiliger fietsen met intelligente fiets en strooirouteplanner
De oplossingen zijn ontwikkeld door TNO, de Fietsersbond en Roessingh Research & Development. Het onderzoek naar nieuwe technieken doen de drie organisaties in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu binnen het programma ‘Veilig en Bewust op de Fiets’. Hiervoor ontvingen de betrokken partijen een subsidie van 300.000 euro van het ministerie en investeerden samen nog eens drie ton.
Slimme fiets
TNO ontwikkelde binnen het project een intelligente fiets die met een radar aan de voorkant obstakels zoals paaltjes en geparkeerde auto’s detecteert. Ook waarschuwt deze fiets voor achteropkomend verkeer via een camera achterop de fiets. Dit waarschuwen gebeurt met een trilsignaal, onder andere vanuit de handvatten. Doordat alle hardware en software geïntegreerd is op de fiets, kunnen testen op de openbare weg plaatsvinden. In 2015 wordt deze fiets gebruikt in testen met proefpersonen en ouderen om het systeem verder te verbeteren en naar de markt te brengen.
Strooirouteplanner
De Fietsersbond ontwikkelde binnen hetzelfde project de ‘strooirouteplanner’, waarin de strooi- en veegroutes van gemeentes en provincies zijn opgenomen. Vrijwilligers van de Fietsersbond uit het hele land hebben deze strooiroutes in de bestaande Fietsersbond routeplanner gevoerd. Bezoekers van de routeplanner kunnen nu het profiel 'strooiroutes' kiezen en krijgen dan hun route van A naar B via gestrooide routes in beeld. De Fietsersbond verwacht dat deze planner veel valpartijen, met alle gevolgen van dien, kan voorkomen in perioden van gladheid en sneeuw. ‘Uiteraard is deze strooirouteplanner zinvol voor álle fietsers, van jong tot oud’, aldus Hugo van der Steenhoven, directeur Fietsersbond, verwijzend naar 90 fietsers die zich op ‘gladde dinsdag’ 9 december meldden in één ziekenhuis in Utrecht.
Reactie plaatsen •