Veel beweging in stedelijke distributie regio Arnhem Nijmegen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In de regio Arnhem Nijmegen richten logistieke ondernemers zich steeds meer op duurzame bevoorrading van de binnensteden.

Dat bleek afgelopen week tijdens de Netwerkbijeenkomst Stedelijke Distributie. Daar presenteerden logistieke ondernemers een aantal nieuwe initiatieven en concepten die gericht zijn op slimme, efficiënte en schone bevoorrading van de binnensteden.

Regiomagazijn

Een van de initiatieven is het realiseren van een regiomagazijn op TPN-West in Nijmegen. Daar worden goederen afkomstig vanuit landelijke distributiepunten en bestemd voor en vanuit de binnenstad omgekoppeld of overgeladen op kleinere, schone voertuigen voor de ‘last mile’ naar de binnenstad.

Rekenmodel Connekt

Landelijke netwerkorganisatie voor duurzame mobiliteit Connekt heeft een nieuw rekenmodel ontwikkeld dat marktpartijen ondersteunt bij de duurzame bevoorrading. Verladers en transportbedrijven kunnen daarmee uitrekenen wat slimme bundeling van goederen voor binnenstadwinkeliers hen kan opleveren.

Gemeenten dragen ook bij

De Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft een vraag en aanbod analyse uitgevoerd van vervoer van pakjes en pakketten. Arnhem bereidt milieuzonering voor en bundeling van pakketten voor winkeliers in de binnenstad en stuurt vooral op minder kilometers met schoner vervoer. In Nijmegen worden toegangspaaltjes naar het voetgangersgebied vervangen door ‘roadbarrriers’ en mogen schone en stille voertuigen buiten de normale venstertijden in de binnenstad bezorgen.

De Groene Hub

Deze nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame binnenstaddistributie passen in de ambities van De Groene Hub. Dit project wordt gefinancierd door het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS) en beoogt een duurzame verandering van bestaande (transport)systemen en ketens. De Groene Hub gaat over minder, schone en slimme kilometers. Dat kan door rijden op groen gas en slimme binnenstaddistributie.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.