Varieer gerust binnen aanbestedingregels

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
‘D
‘De Europese regelgeving rond aanbestedingen biedt juist veel ruimte om de markt te prikkelen met varianten te komen’, zegt Teun van Reeuwijk, aanbestedingsdeskundige van kenniscentrum CROW.

Hij maakte een model om in het gunningscriterium ‘economisch meest voordelige inschrijving’ (EMVI), varianten geobjectiveerd mee te wegen.

Van Reeuwijk kreeg vorig jaar signalen uit de bouwwereld dat zo’n 90 procent van de gemeenten werkt met aanbestedingsprocedures waarin varianten zijn uitgesloten, omdat ze denken dat het toestaan van varianten veel rompslomp en onzekerheden met zich mee brengt. ‘Maar dat hoeft niet het geval te zijn’, aldus Van Reeuwijk. ‘Het gaat erom dat je als aanbestedende partij een geobjectiveerd oordeel geeft.’ In het rekenmodel kun je deze varianten objectiveren. Uitgangspunt is als opdrachtgever te bepalen hoeveel een optimale oplossing in euro’s waard is. Daarna wordt via beoordeling en waardering een ranking aangebracht van de aangeboden varianten. In de huidige werkwijze is het bestek vaak geheel dichtgetimmerd. Van Reeuwijk: ‘Door aan te geven dat je varianten van de inschrijvers toestaat, is er veel meer uit de markt te halen.’ Het proefrekenmodel is te gebruiken voor bouwprojecten, maar ook bij de aanbesteding van ICT- en ingenieursdiensten. CROW-publicatie 253 ‘Gunnen op waarde’ biedt achtergrondinformatie.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.