Vanaf 1 juli mag politie speekseltest inzetten bij verkeerscontroles
Om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen, mag de politie vanaf 1 juli speekseltesten afnemen bij verkeerscontroles, in aanvulling op de al bestaande bloedcontrole. De test zou eerst al op 1 juli 2015 in gebruik genomen worden, maar dit werd twee keer uitgesteld omdat de wetgeving niet rondkwam.
Nu het wel rond is, mag de politie binnenkort met een wattenstaafje speeksel uit de mondholte van de bestuurder schrapen, wanneer er het vermoeden is dat er drugs in het spel is. Na een paar minuten geeft een speciaal toestel aan of er drugs is gebruikt en welke drugs dat dan is. De speekseltest kan cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines herkennen.
Succes in België
In België wordt de speekseltest al sinds 2010 ingezet bij verkeerscontroles. In zeven jaar tijd heeft het daar geleid tot twee keer zo veel aanhoudingen van automobilisten, die onder invloed waren van drugs.
Twijfels
Toch bestaan er twijfels over de effectiviteit van de test. THC, de werkzame stof in cannabis, kan namelijk na enkele dagen nog steeds in het speeksel worden aangetroffen. Daarom is het soms moeilijk vast te stellen of de bestuurder op het testmoment zelf onder invloed is.
"Maar er wordt altijd nog aanvullend een bloedproef gedaan", verzekert Ad van Eijkeren van Politie Zeeland-West-Brabant ons. "Die toont aan of iemand op dát moment onder invloed is."
Reactie plaatsen •