Van AnaarBeter-buskaart beperkt hinder wegonderhoud
De bus als alternatief vervoer bij ingrijpende wegwerkzaamheden. Hiervoor sloegen Rijkswaterstaat (RWS) en Connexxion op 26 april officieel de handen ineen. In een raamcontract legden de twee partijen vast dat bij grootschalige wegonderhoud met een Van AnaarBeter-buskaart tegen gereduceerd tarief met de bus kan worden gereisd.
Het contract geldt voor het hele vervoersgebied van Connexxion en loopt tot 1 januari 2009. RWS en Connexxion introduceren tevens de zogenaamde Van AnaarBeter-buskaart. Een retourkaart die 2 euro gaat kosten. De prijs is onafhankelijk van de afgelegde afstand. Door het aantrekkelijk aanbieden van ov-alternatieven wil RWS de hinder door wegonderhoud zoveel mogelijk beperken. Dit geldt vooral als wegen geheel of gedeeltelijk worden afgesloten. Voor vervoerders biedt de actie de mogelijkheid nieuwe reizigersgroepen te bereiken. Ook met andere busvervoerders wil Rijkswaterstaat overeenkomsten sluiten. RWS’s landelijk coördinator openbaar vervoer, Laurens Schrijnen: ‘We doen dat aan de hand van een concrete casus. Een afspraak met BBA en Veolia willen we bijvoorbeeld snel maken.' Eerder sloot Rijkswaterstaat met NS een vergelijkbare overeenkomst. Ook voor de Van AnaarBeter-treinkaart moet 2 euro worden neergeteld.In zowel 2007 als 2008 staan er gemiddeld 20 ingrijpende onderhoudsprojecten op stapel, waarbij dit kaartje ingezet zal worden, aldus Schrijnen. Doorgaans vindt het onderhoud in het weekend plaats. Gedurende de onderhoudswerkzaamheden kan tegen het gereduceerde tarief van bestaande bus- en treinverbindingen worden gebruikgemaakt.
Eerdere ‘losse’ projectafspraken krijgen door de overeenkomst een structureel kader. Voorheen maakte RWS per onderhoudstraject afspraken over ov-alternatieven. In 2006 bood RWS bij 17 projecten gratis of tegen gereduceerd tarief alternatief vervoer door bus, trein of boot aan. Soms konden mobilisten kosteloos van ov gebruik maken. In een enkel geval ging het gratis ov aan het eigen succes ten onder. ‘Zo kon op het traject Rozendaal-Vlissingen drie weekenden gratis met de trein worden gereisd. Na twee drukke weekenden, werd het derde weekend té succesvol, vooral door joyriders’, vertelt Schrijnen. Reden voor RWS slechts onder specifieke omstandigheden te kiezen voor kosteloos alternatief vervoer.
De coördinator voegt toe dat het doel van de samenwerkingsafspraken uiteraard minder verkeersoverlast is, maar dat de financiële kant evenzo meetelt. Want niet alleen het aanbieden van aantrekkelijk geprijsd ov brengt uitgaven met zich mee, ook aan het openhouden van een rijstrook voor het verkeer tijdens onderhoud zijn kosten verbonden. Terwijl een strook enkel voor busverkeer openhouden minder hoge eisen, onder meer aan de veiligheid, stelt.
Reactie plaatsen •