Utrechtse bussen en trams in verkeersprognosemodel

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie, GOVI, krijgt in de regio Utrecht een structurele plek in de beleidscyclus. GOVI wordt tot nu toe alleen gebruikt om passagiers te informeren over naderende of vertraagde bussen of trams. Goudappel Coffeng integreert GOVI-inzichten nu ook in het nieuwe verkeersprognosemodel voor de regio Utrecht.

De aansturing van reisinformatiepanelen door GOVI levert een grote database met gegevens op over de dienstuitvoering van het openbaar vervoer. Deze data vormt een belangrijke bron voor het identificeren van knelpunten in de doorstroming en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer.

GOVI-tool

Goudappel Coffeng onderzocht de mogelijkheden van GOVI-data en heeft in opdracht van Bestuur Regio Utrecht (BRU) een tool ontwikkeld waarin de GOVI-data verwerkt is. Deze tool geeft inzicht in de locaties van verschillende knelpunten, inclusief een kwantitatieve onderbouwing van de bijbehorende verbeterpotentie. De eerste succesvolle ervaringen zijn opgedaan bij de mobiliteitsprognose voor de Uithoflijn. De toepassing wordt nu opgeschaald naar de gehele regio. Een volgende stap is om (geanonimiseerde) gebruiksgegevens van OV-chipkaarten te integreren in de analyses en prognose-instrumenten. Robert van Leusden, beleidsadviseur bij BRU: ‘met deze tool speuren we in die data naar knelpunten in de doorstroming en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer. 30 seconden besparing op de reistijd loopt op verschillende corridors in Utrecht op tot enkele tonnen besparing.’

Nieuw verkeersmodel Regio Utrecht

De GOVI-data wordt daarnaast gebruikt in het nieuwe verkeersmodel VRU 3.0 om het effect van (verbeterde) betrouwbaarheid op het aantal reizigers in beeld te brengen en zo uitspraken te kunnen doen over reizigerseffecten op netwerkniveau. Het verkeersmodel VRU 3.0 wordt begin 2013 opgeleverd.

 

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.