Utrecht start proef met besturen straatverlichting op afstand

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Utrecht start als eerste gemeente in Nederland een proef met het op afstand besturen van straatverlichting. De sterkte van de openbare verlichting is direct gekoppeld aan bijvoorbeeld weer en verkeersdrukte.

Dit 'dynamisch dimmen' bespaart op onderhoudskosten en op termijn 20 tot 25 procent energie. De gemeente Utrecht maakt hierbij gebruik van het IBOR-systeem (Integraal Beheer Openbare Ruimte). Daarbij zien de inspecteurs - die de materialen nu periodiek op straat moeten controleren - de actuele stand van zaken op een tablet of smartphone. Zij krijgen een melding dat een lamp het einde van zijn levenscyclus nadert en uitvalt, zodat de beheerder deze bijtijds kan vervangen.

Pilot

De landelijke pilot in Utrecht omvat dertig lantaarnpalen aan de Cartesiusweg en duurt vier maanden. De dynamische dimming van deze lantaarnpalen is direct gekoppeld aan omstandigheden als verkeersintensiteit en weer: hoe minder verkeer, hoe minder licht. Het systeem werkt in principe autonoom, maar de bediening ervan kan ook handmatig. Zo kan de beheerder ergens tijdelijk de lichtsterkte verhogen, bijvoorbeeld voor hulpdiensten bij een ongeluk 's nachts.

Publiek private Samenwerking

De gemeente Utrecht werkt voor de pilot samen met Logica en Microsoft. Als de proef na vier maanden succesvol blijkt, volgt mogelijk uitbreiding.

 
Auteur: Joske van Lith

Utrecht start een proef met het besturen van straatverlichting op afstand, in Tilburg is onlangs een proef gedaan met 'Licht op aanvraag' (foto)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.