Utrecht kondigt milieuzone aan voor personenauto’s

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren wil het gemeentebestuur een milieuzone voor personenauto’s invoeren. Daarmee zou Utrecht de eerste Nederlandse stad zijn met een dergelijke zone. In Duitsland zijn er al in 56 steden milieuzones.

Daarnaast kondigde de gemeente Utrecht aan gezondheidsadvisering door de GG&GD expliciet te laten meewegen bij nieuwe ruimtelijke en infrastructurele plannen. Doel van dit alles is om de luchtkwaliteit verder te verbeteren en de uitstoot in de stad ‘ruim onder de Europese normen’ te krijgen.

Aan het einde van het jaar zal het Utrechtse stadsbestuur met concrete voorstellen komen. Wat betreft de milieuzone wordt gedacht aan het weren uit de binnenstad van benzineauto’s ouder dan 12 jaar en dieselauto’s ouder dan 8 jaar. Utrecht heeft al ervaring met een milieuzone voor vrachtauto’s. Ook zijn er plannen voor het invoeren van een milieuzone voor bestelauto’s per 1 juli 2013.

Natuur en Milieu

Natuur en Milieu is blij met de Utrechtse stappen. Maarten van Biezen: ‘In Duitsland wordt een milieuzone al in 56 steden toegepast. Uit evaluaties blijkt dat het een van de meest effectieve maatregelen is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Vooral de invoering van een milieuzone voor bestelauto’s levert veel op.’

Het mee laten wegen van advies van de GG&GD bij ruimtelijke plannen vindt Natuur en Milieu een heel goed plan. Van Biezen: ‘Overheden zijn nu te veel bezig met de vraag: voldoen we aan de normen? Ze kijken niet wat vanuit gezondheidsoogpunt na te streven is. Dankzij de meetgegevens weet de GG&GD heel goed waar het zinvol is om uit te breiden of bijvoorbeeld sportvelden aan te leggen.’

Umweltplakette

De Utrechtse ondernemers hebben boos gereageerd op de plannen voor een milieuzone. Bovag en RAI noemen in De Telegraaf de plannen ‘wel heel rigoreus’.

In Duitsland moeten automobilisten die een binnenstad willen bezoeken een zogenaamd ‘Umweltplakette’ hebben, ook buitenlandse bezoekers. In de Utrechtse plannen wordt gedacht aan het scannen van kentekens, zoals dat nu al bij vrachtwagens gebeurt. Te oude auto’s zouden dan een boete krijgen als ze binnen de zone komen. Voor binnenstadbewoners komt er een overgangsregeling.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Utrecht mogelijk de eerste Nederlandse stad met een milieuzone (foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.