Unieke fietsbrug tussen Den Haag en Zoetermeer

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Op de nieuwe fietsverbinding tussen Zoetermeer en Den Haag is een unieke glasvezelversterkte kunststof brug geopend. Het is de langste brug van glasvezelversterkte kunststof in Nederland. Tijdens het maken van de brug is de grootste emissievrije harsinjectie ooit in één keer uitgevoerd (cica 6 ton in ‘one shot’).

BECO, een internationaal adviesbureau voor duurzame ontwikkeling, heeft onlangs, ondersteund door Senternovem, onderzoek gedaan naar de levenscyclus van een brug uit diverse constructiematerialen. Er is gemeten aan de hand van twee criteria: energie-inhoud en carbon footprint (in tonnen CO2-equivalenten). De glasvezelcomposietbrug kwam uit de bus als meest milieuvriendelijk in vergelijking met beton, staal en koolstofcomposiet. Stalen en betonnen bruggen zijn drie keer slechter voor het milieu dan bruggen van glasvezelversterkt composiet. De brug is duurzaam en onderhoudsvrij.

 

Niet meer omfietsen

Door het nieuwe fietspad wordt de route vanuit Zoetermeer, Nootdorp en Ypenburg naar het centrum van Den Haag een stuk korter. Het fietspad is gerealiseerd met subsidie van het Stadsgewest Haaglanden.

 
Auteur: Joske van Lith

De nieuwe glasvezelversterkte kunststof brug tussen Zoetermeer en Den Haag

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.